Верховна Рада змінила Конституцію в частині правосуддя

Верховна Рада затвердла зміни до Конституції в частині правосуддя конституційною більшістю. За проголосували 335 депутатів. Підтримали зміни до конституціїфракції Коаліції – БПП і Народний Фронт. А також Батьківщина (відмовилась підтримати зміни депутат Надія Савченко, утрималась і Юлія Тимошенко), Опозиційний Блок, групи "Воля народу" та "Відродження".

Фракція "Радикальної партії" Олега Ляшка затримала голосування, оскільки в останній момент приймала рішення, чи підтримувати зміни до Конституції. Зрештою, радикали до зали зайшли, але не дали за закон жодного голосу. Не підтримала закон і фракція "Самопомочі".

За словами доповідача проекту, заступника глава адміністрації президента Олексія Філатова, зміни до Конституції передбачають "деполітизацію і забезпечення незалежності судової влади".

Так питання призначення, переведення суддів перенесено до повноважень Вищої Ради правосуддя, яка створена замість ВРЮ. Зміни до Конституції, за словами Філатова, забезпечують політичну нейтральність членів Вищої ради правосуддя.

Зміни вводять проведення кваліфікаційного оцінювання всіх суддів – кожен суддя має підтвердити відповідність займаній посаді.

"Ми повертаємо українцям право на правду", - заявив перед голосуванням президент Петро Порошенко, який прийшов на засідання парламенту.

конституція закон парламент

Знак гривні
Знак гривні