Україну вважає ворогом половина росіян. Це рекорд

Російська недержавна дослідницька установа "Левада-центр" провела соціологічне опитування, присвячене ставленню росіян до інших країн. Україна в трійці найбільших ворогів зайняла друге місце. Це найвищий рівень негативного ставлення за всю історію спостережень.

Найбільшим ворогом Росії залишаються Сполучені Штати Америки. Так вважають 72% росіян. Показово, що рівень неприязні до США в росіян є стабільним - протягом року він зріс тільки на один відсоток. Друге місце - з найвищим показником за всю історію спостережень - займає Україна з 48% (37% в минулому році). Третє займає Туреччина з 29% . Це нейстрімкіше зростання - минулого року турків вважали ворогами лише 1% росіян.

Одним з головних друзів росіяни вважають Білорусь - такою її вважають 50% опитаних. Другим за цим критерієм йде Казахстан із 39%. Третє місце зайняв Китай з 34%. Тут ставлення погіршилися: як в минулому році Піднебесну називали другом 43% росіян. А от до Сирії у них навпаки, спалахнула несподівана любов: 10% опитаних вважають Сирію дружньою країною (в 2015 році - всього 2%).

Більшість росіян, як і раніше, погано ставляться до США (70%) і ЄС (62%). Тільки 24% висловилися за членство Росії в Євросоюзі, тоді як в серпні 2009 року за це виступали 53%.

опитування україна росія соціологія

Знак гривні
Знак гривні