Розслідування прокуратури НЕ зупиняються після створення Державного бюро розслідувань

З 1 березня в Україні офіційно почало свою діяльність Державне бюро розслідувань. За законом, з цього дня Генпрокуратура мала передати до нього певні категорії кримінальних справ. Однак фактично ДБР ще не сформоване і не може вести розслідування. Виникла загроза зупинки резонансних справ - у тому числі злочинів проти Майдану.

У цій ситуації Вищий спецiалiзований суд України з розгляду цивiльних i кримiнальних справ надав роз'яснення, чи повинні суди розглядати клопотання слідчих прокуратури у провадженнях, які відповідно до законодавства підслідні ДБР.

За ним, слідчі органи прокуратури передають матеріали кримінальних проваджень Державному бюро розслідувань, коли воно почне здійснювати функції з досудового розслідування. До того часу повноваження щодо досудового розслідування здійснюють слідчі органів прокуратури.

Нагадаємо, 1 березня народний депутат Сергій Лещенко заявив, що через правову колізію зупинилося розслідування багатьох справ: "Із сьогоднішнього дня, всупереч бадьорим запевненням Генеральної прокуратури, слідство в прокуратурі повністю заблоковано. У тому числі і по корупційних справах, по Майдану, по списку санкцій. За день - десятки відмов судів приймати клопотання слідчих прокуратури, узгоджені прокурорами, мотивуючи тим, що слідчі прокуратури з сьогоднішнього дня не наділені будь-якими процесуальними повноваженнями."

Детальніше про Державне бюро розслідувань, його повноваження та механізм створення можна прочитати тут.

суд закон корупція

Знак гривні
Знак гривні