Перезимували. В українських газосховищах залишається ще третина газу

Станом на перше березня в українських підземних газових сховищах (ПГС) зберігалося 10 мільярдів кубометрів палива. Тобто, близько третини від загального обсягу ПГС заповнено газом. Це показники, близькі до рекордних. Так, на початку опалювального сезону 2015/16 років Україна мала в підземках трохи більше 17 мільярдів кубометрів. А отже, того, що залишається зараз, теоретично вистачило б на ще один такий же опалювальний сезон.

Важливо знати, що з 25 листопада 2015 року Україна не закуповує російський газ. Натомість імпорт з Європи завантажений максимально: в лютому через газорозподільчий пункт Будінце в Словаччині щодня заходило 38-39 млн куб м газу.

Завдяки європейському постачанню Україна, по-перше, захистилася від російського газового шантажу. Традиційний аргумент Кремля «Перекриємо українцям газ» перестав діяти. По-друге, з’явився простір для переговорів по ціні імпортного газу – і не лише з Росією, але й з європейськими контрагентами.

Підземні сховища, заповнені на третину – це третій позитивний чинник. Маючи на кінець опалювального сезону такі значні запаси, Україна значно вільніше почуватиме себе у переговорах із постачальниками. І уникне сценарію, коли її змушували восени купувати в Росії і закачувати додаткові обсяги газу, щоб «підтримати» за рахунок цього транзит до ЄС.

економіка енергетика

Знак гривні
Знак гривні