Газуємо по повній! Україна збільшує постачання газу зі Словаччини до максимуму

Україна збільшує до 100% використання потужностей газопроводу Вояни-Ужгород, через який країна отримує газ зі Словаччини, заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк на брифінгу з прем'єр-міністром Словаччини Робертом Фіцо у Братиславі в четвер.

"За останні кілька тижнів ми суттєво збільшили обсяги закупівлі газу і практично вийшли на 100-відсоткову потужність (газопроводу Вояни-Ужгород)... Обсяги купівлі газу залежать від кількох причин. Перше питання - внутрішньо споживання (звісно, в літній період воно набагато менше), друге питання - це ціна газу. Різниця в ціні між початком року та нинішнім сезоном уже становить $30 за 1 тис. куб. м. З урахуванням цих двох причин ми нині ухвалили рішення максимально збільшити і на 100% використати обсяги реверсного потоку зі Словаччини", - сказав він.

Як повідомлялося, Україна має можливість імпорту газу з ЄС за лінією Вояни-Ужгород потужністю 40-41 млн куб. м на добу, проте в травні-липні газопровід використовувався лише на 45-60%.

Загалом, за рік роботи словацького реверсу Україна отримала по цьому маршруту 11 мільярдів кубометрів газу, або трохи більше половини від її потреб у імпортному газі. Максимальна потужність цього напрямку наразі становить 14,5 мільярдів кубометрів газу на рік. І є можливості для збільшення постачання. Нещодавно Укртрансгаз запустив сайт з онлайновим лічильником, де можна побачити, скільки газу проходить до України по словацькому маршруту.

газ яценюк економіка словаччина

Знак гривні
Знак гривні