Російський корабель вийшов з ладу по дорозі до Міжнародної космічної станції

На пілотованому космічному кораблі "Союз ТМА-17 М", запущеному сьогодні вночі до Міжнародної космічної станції, сталися технічні проблеми. Одна з двох сонячних панелей корабля не розкрилася, і йому довелося летіти до станції "на одному крилі".

Попри зусилля екіпажу та центру управління польотом, розкрити заблоковану панель так і не вдалося. Зближення і стиковка з МКС також відбувалися з однією панеллю. Однак після того, коли "Союз" пристикувався до МКС, ліва панель розкрилася самостійно

У цьому конкретному випадку інцидент не становив значного ризику для польоту, адже застосовувалася так звана "коротка" чотиривиткова схема зближення орбіт корабля та станції. Відповідно, сам політ тривав лише кілька годин, тому енергії однієї сонячної панелі та бортових батарей вистачало з запасом. Проте у випадку, якби "коротка" схема не спрацювала, і довелося б летіти до МКС по "класичній" схемі, яка займає кілька діб, ризик енергодефіциту на кораблі значно зріс би.

Показово, що точно такий же інцидент із заблокованою панеллю, яка розкрилася тільки після стиковки, відбувся менше ніж рік тому з "Союзом ТМА-14", запущеним до МКС у вересні минулого року.

Однак, незважаючи на явні технічні проблеми в російських "Союзів", альтернативи їм немає. Наразі це єдиний корабель, здатний транспортувати на Міжнародну космічну станцію людей. І ця ситуація не зміниться протягом найближчих кількох років - до початку експлуатації нових пілотованих космічних кораблів, які зараз розробляють американські приватні компанії.

аварія росія космос

Знак гривні
Знак гривні