Газову угоду між Україною та Росією підписано. Тексти пояснюють суть домовленостей

Учора вночі Україна, Росія та Єврокомісія підписали угоду про постачання російського газу до нашої країни в зимовий період. "Тексти" з"ясували, про що домовилися сторони, і чи вигідна Україні ця домовленість.

Навіщо був потрібен зимовий пакет. Це важливий документ, який вигідний усім сторонам: Україна отримує потрібні їй в опалювальний сезон обсяги газу; Європа має гарантії безперебійного надходження газу через українську територію; Росія повертає заборгованість за попередньо поставлений газ і продає Україні нові обсяги.

Оплата боргів. Україна заборгувала за поставки російського газу, виконані в попередні періоди (кінець 2013 та перша половина 2014 року). В ході переговорів наша сторона змогла домовитися, що вартість цього боргу обраховується, виходячи з "пільгової" ціни - 268 доларів за 1000 кубометрів. (Нагадаємо, таку ціну Путін подарував Януковичу наприкінці 2013 року в обмін на відмову від євроінтеграційних планів). Це - вигідна для нас домовленість, бо завдяки їй сума боргу скорочується із 5,3 до приблизно 3,5 мільярдів доларів.

Механізм оплати боргу. Україна має 3,1 мільярди доларів, зарезервовані на "газові розрахунки". З цієї суми 1,45 мільярдів доларів будуть сплачені негайно - після цього Росія "відкриє газовий кран" і відновить постачання газу. Решта - 1,65 мільярдів доларів - буде виплачена до кінця цього року.

Купівля газу. Тут найважливішими є два параметри - обсяги та ціна. Щодо обсягів сторони домовилися, що Україна придбає 4 мільярди кубометрів у період до кінця першого кварталу 2015 року (листопад 2014-березень 2015 включно). Нагадаємо, Росія раніше погоджувалася продати 5 і навіть 10 мільярдів кубометрів, але нам стільки газу не потрібно.

Щодо ціни, то вона становитиме $378 за 1000 кубометрів до кінця нинішнього року, і $365 - у першому кварталі наступного. Це вигідніше, ніж раніше пропонована "зимова ціна" у 385 доларів, на яку Україна готова була погодитися. Зниження пояснюють падінням ціни на нафту, до якої прив"язані формульні розрахунки ціни на газ. Втім, Росія, судячи з заяв її міністра енергетики Новака, домоглася того, що дані ціни розглядаються як контрактна ціна мінус знижка у 100 доларів. Ця, здавалося б, несуттєва вимога може пошкодити Україні під час розгляду "газового позову" в Стокгольмському арбітражі: адже з юридичної точки зору випливає, що Україна погодилася платити за газ по 478-465 доларів.

Є ще одна загроза - 100-доларову знижку Росія може скасувати простою постановою уряду. Втім, Єврокомісія тут виступила гарантом, що подібний "кидок" не станеться.

Гроші на "зимовий" газ. Оскільки Росія наполягла на постачанні газу по передоплаті, Україні треба знайти на ці обсяги 1,46-1,5 мільярди доларів. Європа погодилася виступити у ролі кредитора та гаранта цих платежів.

Хто переміг. Загалом домовленості можна вважати справедливими. Основні ризики для України - це 1) фактичне визнання формульної ціни на газ, яку наша сторона намагається оскаржити в Стокгольмському суді; 2) визнання енергетичної залежності від країни, яка окупувала наші території та фактично веде проти нас неоголошену війну. Натомість головний виграш - це 1) справедлива "зимова" ціна, яка є нижчою від тої, яку була готова платити Україна; 2) унеможливлення енергетичного колапсу взимку 2014-15 років, який, без сумніву, призвів би до вкрай важких економічних та політичних наслідків.

Що буде потім. Єдино можливий шлях - це той, по якому Україна почала йти у 2014 році. Він полягає в повній відмові від закупівлі російського газу державою (приватні компанії для своїх потреб повинні мати право купувати газ в будь-яких постачальників) та переході на реверсне постачання зі сторони Євросоюзу. Нині існуючі реверсні потужності дозволяють Україні отримувати з Європи близько 14-15 мільярдів кубометрів на рік. Якщо збільшити ці обсяги на 5-10 мільярдів, то Україні (при орієнтовному власному видобутку в 20-21 млрд куб м та споживанні 40-45 млрд куб м) російський газ стає не потрібним узагалі.

газ газпром економіка кабмін

Знак гривні
Знак гривні