Є великий реверс! Україна у вересні отримує максимально можливі обсяги газу із Словаччини

Україна 4 вересня імпортувала зі сторони Словаччини 26,2 мільйони куб. м природного газу. Це близько до максимальної пропускної потужності газопроводу "Вояни-Ужгород" - 27 мільйонів кубометрів на добу.

Згідно з оперативними даними компанії Eustream, оператора газотранспортної системи Словаччини, заявка на 5 вересня в напрямку України також становить 26,2 куб. м газу.

Вересневі показники виглядають так:

1 вересня - 21,5 млн куб м
2 вересня - 21,9 млн куб м
3 вересня - 22,3 млн куб м

Таким чином, тільки за перші чотири дні вересня Україна імпортувала з боку Словаччини близько 92 млн куб. м природного газу.

За даними вітчизняного транзитного оператора "Укртрансгаз", ще в період тестових поставок природного газу з боку Словаччини в Україну - з 16 серпня по 1 вересня - надійшло понад 135 млн куб. м природного газу.

Тобто, у перші дні експлуатації газопровід "Вояни-Ужгород" експлуатується в режимі, близькому до максимального проектного завантаження. Якщо ця тенденція збережеться, Україна зможе експортувати з Європи тільки по цьому маршруту близько 10 мільярдів кубометрів газу на рік. Це третина від минулорічного обсягу газу, придбаного в Росії (близько 30 мільярдів кубометрів).

газ економіка

Знак гривні
Знак гривні