Хакерський порноскандал: у Мережу виклали сотні відвертих фото знаменитостей

Цей інцидент уже ввійшов до числа найбільших хакерських скандалів у історії Інтернету. Приватні знімки та відеозаписи близько сотні знаменитостей - у тому числі таких зірок, як акторка, володарка "Оскара" та "Золотого глобуса" Дженніфер Лоуренс, співачка Ріанна, акторка та модель Дженні МакКарті, модель Кейт Аптон та ін., - з"явилися в Мережі. Ступінь відвертості цих знімків лежить у діапазоні від звичайного "селфі в купальнику" до домашнього порно.

Невідомий хакер уперше повідомив про факт зламу на відомому сайті обміну графічними зображеннями 4chan, виклавши деякі фото, а також пообіцявши невдовзі появу нових зображень. Зараз інтернетом циркулюють сотні знімків. Хоч деякі з жертв заперечують, що на фото саме вони, інші вже висловили своє обурення, а також звернулися по юридичний захист - і цим показали, що знімки таки справжні.

Очевидно, що джерелом витоку приватної інформації стали смартфони Apple Iphone, які належали жертвам, та пов"язаний з ними сервіс iCloud. Він автоматично завантажує фото, електронні адреси, контакти та іншу інформацію зі смартфона в онлайнове сховище даних, що дозволяє синхронізувати ці дані та отримувати доступ до них із різних пристроїв, що належать користувачу. Як виявилося, не тільки йому.

Фахівці з безпеки комп"ютерних систем наразі розмірковують над тим, у який саме спосіб хакер зміг отримати доступ до екаунтів відомих людей на iCloud. Розглядаються декілька версій - т.зв. " метод соціальної інженерії" (коли жертва сама повідомляє пароль та логін, відповідаючи на спеціально надіслане їй повідомлення-приманку), "дірки" в системі захисту iCloud, доступ через вкрадений пристрій або "інсайдерський" доступ, злам методом "грубої сили", використання паролів, які застосовувалися жертвами під час придбання товарів на сайтах електронної торгівлі тощо.

Те, що був зламаний не один екаунт, а кількадесят як мінімум, натякає на можливість "ланцюгового" зламу - коли доступ до одного пристрою, в свою чергу, відкрив доступ до інших.

Втім, не так важливо те, як саме хакер зламав iCloud, як те, чому сотні людей добровільно розмістили інформацію про себе в середовищі, до якого мають доступ сторонні люди. У цьому сенсі показовою є репліка Дженніфер Лоуренс, чия реакція на повідомлення про витік і привернула першу увагу до нього. "Це так дивно і так важко, коли люди позбавляють тебе твоєї приватності".

Насправді якщо Дженніфер Лоуренс, як і сотня інших "зірок", чиї фото зараз розглядають в Інтернеті всі кому не ліньки, і була позбавлена приватності, то це зробила вона сама. На її прикладі видно, що багато респектабельних, освічених і далеко не бідних людей абсолютно не усвідомлюють того, що будь-яка інформація, яка потрапила в Інтернет, автоматично перестає бути приватною. І навіть якщо вона знаходиться в онлайнових сховищах даних, які максимально захищені від хакерів, то захисту від адміністраторів цих сховищ не існує в принципі. Як не існує його і від методів соціальної інженерії. І єдиний спосіб зберегти приватність - це ніколи, ні при яких обставинах не тримати такі файли там, де до них можливий доступ ззовні. Не кажучи вже про "зовнішні" сховища даних, які зараз активно насаджуються виробниками смартфонів та програмного забезпечення.

інтернет скандал

Знак гривні
Знак гривні