Росіяни перестають радіти, що забрали в України Крим. Але віддавати його не хочуть

Росіяни задумалися про негативні наслідки приєднання Криму до Росії, показує останнє опитування Левада-Центру. З весни у громадян зменшилося почуття радості із цього приводу, знизилося схвалення дій керівництва країни щодо приєднання півострова, зменшилася частка тих, хто готовий піти на скорочення особистих доходів заради фінансування нового регіону.

Згідно із серпневим опитуванням російської соціологічної установи Левада-Центр, кількість росіян, у яких повернення Криму до складу Росії викликає радість, зменшилося за чотири місяці із 23 до 16%. Скоротилася й частка громадян, які на питання про почуття, що відчувають у зв'язку з поверненням Криму, кажуть про схвалення рішення керівництва Росії: тепер таких 40%, тоді як у березні було 47%. Почуття торжества справедливості і гордості за країну мають відповідно 30 і 37%, і ці пропорції залишилися незмінними з весни. Негативні емоції (несхвалення, протест, сором) збереглися у 9% опитаних.

З весни змінилися погляди респондентів на те, як у самій Україні сприймають відторгнення півострова: в Росії усвідомлюють зростаючу ворожість з боку сусідів. У серпні лише 9% відповіли, що громадяни сусідньої країни не відчувають негативних почуттів по відношенню до Росії. Наприкінці березня цей показник становив 17%. 23% опитаних упевнені в тому, що даний крок викликає в українців ненависть тільки до російського керівництва, 38% говорять про ненависть до Росії в цілому. У березні такий розклад прогнозували 18 і 24% відповідно.

При цьому думка про те, чиїм повинен бути Крим, істотно змінилася не на користь України. У її складі його бачать тільки 4% проти 14% в березні. За державну незалежність півострова висловилися 15% проти 11%. За входження до складу Росії - 73% проти 64%.

крим опитування росія

Знак гривні
Знак гривні