Барак Обама - наступний президент Сполучених Штатів

Щойно стало відомо, що чинний президент США Барак Обама здобув понад 270 голосів т.зв. виборщиків (electoral votes) і таким чином став 45-м президентом Сполучених Штатів Америки.

"Це сталося завдяки вам. Дякую", - написав Обама в своєму Твіттері.

Перемога Обами у вкрай гострій та безкомпромісній боротьбі за президентську посаду з республіканським кандидатом Міттом Ромні стала фактом після того, як стали відомі результати голосування у т.зв. "хитких штатах" (swing states) - штатах, яким не властиві чіткі уподобання за республіканців чи демократів, і де здобуття більшості фактично гарантує успіх на виборах. Для чинних виборів "переламною" стала інформація про перемогу Обами в штаті Огайо.

Перед цим стало відомо, що Обамі вдалося схилити на свій бік відразу декілька ключових штатів - Пенсильванію, Неваду, Нью-Гемпшир, Вісконсін та Мичиган. За кілька хвилин до перемоги Обами штаб Ромні повідомив про успіх у "хиткому штаті" Північній Кароліні - прикметно, що саме тут проходив партійний з'їзд демократів у 2012 році.

За найсвіжішими повідомленнями, з хвилини на хвилину очікують на виступ Барака Обами у статусі переможця виборів, і на промову Мітта Ромні з визнанням поразки.

Тим, хто цікавиться результатами виборів у США (а також технологіями візуалізації даних), рекомендуємо чудовий виборчий проект інтерактивного відтворення виборів, створений Huffington Post. http://elections.huffingtonpost.com/2012/results

А про те, чим результати виборів у США обернуться для України - читайте невдовзі на "Текстах".

сша вибори обама

Знак гривні
Знак гривні