Невинність мусульман - що це за фільм і чому проти нього повстали мільйони людей

Протягом останніх тижнів по всьому світу відбуваються багатотисячні акції протесту проти знятого в США фільму, який зображує в негативному світлі пророка Мухаммада. Внаслідок сутичок вже загинули десятки людей, однією з жертв став посол США у Лівії. Тож про що цей фільм і чому він розлютив так багато людей?

Як фільм став відомим громадськості?

Уперше 14-хвилинний відеоролик виклали на YouTube 1 липня, і він не привернув уваги. Пізніше його виявили і поширили різноманітні арабські телеканали, зокрема, релігійний єгипетський телеканал "Аль-нас" у програмі шейха Халада Абдалли показав уривки фільму 8 вересня. А вже фрагмент цього шоу, з арабськими субтитрами, був опублікований онлайн, і протягом кількох днів із ним ознайомилися сотні тисяч людей.

Афганський уряд заявив, що блокує YouTube, аби не дати людям подивитися цей фільм.

Чиновники Білого Дому попросили YouTube подумати над тим, чи не порушує фільм їхні правила розміщення відео. Ці правила містять такий пункт: "Ми заохочуємо свободу слова і захищаємо право будь-кого виражати непопулярні точки зору. Але ми не дозволяємо "мову ненависті".

Компанія Google, який належить YouTube, зробила офіційну заяву про те, що відео було "суто в рамках наших правил і тому залишиться на YouTube ", але додала, що "беручи до уваги дуже складну ситуацію в Лівії та Єгипті", вона обмежила доступ до цього відео в обох країнах.

Доступ до відео був також заблокований в Саудівській Аравії, Індонезії та Індії.

Про що йдеться у фільмі?

Сюжет трейлера до довшого фільму із заголовком "Невинність мусульман" (початково назва була "Воїн пустелі") зображує іслам релігією жорстокості та ненависті, а пророка Мухаммада - як дурну й жадібну до влади людину.

Фільм починається сценою нападу групи мусульман на коптську родину в нещодавно радикалізованому ісламському Єгипті, при цьому поліція дивиться в інший бік і не втручається. Батько каже своїм донькам, що мусульмани хочуть убити всіх християн, а ісламська влада покриває їхні злочини.

Після цього показано життя пророка Мухаммада з родиною та послідовниками в пустелі. Зокрема, як він займається сексом із своєю дружиною Хадіджею та іншими жінками.

Відео вказує, що за створенням Корана стояла Хадіджа, а сам він - поєднання викривлень Тори та Нового Заповіту.

Трейлер до фільму зображає Мухаммада та його послідовників убивцями, грабіжниками та здирниками. У одній зі сцен пророк дозволяє сексуальне насильство над дітьми, у іншій він каже, що є гомосексуалістом.

Чому це ображає мусульман?

Зображення пророка Мухаммада в будь-якому вигляді вже кидає виклик ісламській релігії, не кажучи вже про сатиричне зображення. Його дружина Хадіджа та найперші сподвижники також пошановуються в ісламі, і насмішки над цими особами також вважають серйозним богохульством.

Фундаментальний принцип ісламу полягає в тому, що Коран - це пряме слово бога, відкрите пророкові Мухаммаду з тим, щоб він поширив його всьому людству. Зображення нібито спроби Хадіджі сфабрикувати святу книгу із Старого та Нового Заповітів кидає виклик основам ісламської віри.

Інші згадки про нібито стосунки Мухаммада з жінками, його жадібність та жорстокість однозначно є образливими в будь-якому контексті.

Як виготовили цей фільм?

Повністю фільм триває близько години, хоча більшість бачила лише 14-хвилинний трейлер, який зараз широко розповсюджений у інтернеті англійською та арабською мовами.

Більш повна версія була показана у маленькому кінотеатрі Лос-Анжелеса "Vine Theatre" у червні, під назвою "Невинність Бін Ладена".

Це, без сумніву, дешевий фільм, із дешевими декораціями, акторами-аматорами та низькими стандартами виробництва. Його зняли за 5 днів у каліфорнійській студії в серпні минулого року, ролі виконували близько 50 осіб, також була задіяна велика продюсерська команда.

Найбільш образливі сцени не були представлені в оригіналі, їх записали поверх початкової звукової доріжки пізніше.

Хто такий Накула Басселі Накула?

Сумнозвісний трейлер був розміщений на екаунті Youtube під іменем - sambacile - початково повідомлялося, що це народжений у Ізраїлі єврей-агент із нерухомості, який зібрав 5 мільйонів доларів від єврейських жертводавців у США на створення цього фільму. Однак ця особа насправді не існує.

Влада США наразі повідомляє, що вона встановила особу Накула Басселі Накула, народженого в Єгипті християнина-копта, який проживає в Каліфорнії, як людину, що виготовила цей фільм.

Містер Накула був визнаний винним у шахрайстві у 2010 році і мав сплатити понад 790 тисяч доларів відшкодуваня збитків, імовірно, використовував псевдонім "Сем Бесіл" (Sam Bacile), щоб приховати свою особу. Сам він відкидає ці звинувачення.

Містер Накула зараз переховується.

Що про це кажуть актори?

Вони стверджують, що їх повністю ввели в оману щодо фільму, заявляючи, що початково він не мав нічого спільного ні з ісламом, ні з Мухаммадом, і що згадки про нього та всі образи релігії були додані пізніше на етапі пост-продакш.

Сінді Лі Гарсія, яка виконала невелику роль у фільмі, повідомила Gawker.com, що їй та іншим дали сценарій фільму, який нібито мав бути історичною драмою про Середній Схід.

Вона подала позов на містера Накулу, звинувативши його у шахрайському залученні її до участі у "сповненому ненависті" фільмі. Вона також просить суддю наказати YouTube вилучити фільм із сайту.

Хто ще брав участь у створенні фільму?

Американський правий екстреміст Стів Клейн, що має зв'язки з численними антиісламськими групами у Каліфорнії, заявив, що він рекламував фільм, але не знає його режисера.

Видання Salon повідомляє, що Клейн підтримував зв'язки з каліфорнійським коптським християнином Джозефом Насраллою, якого ідентифікували як президента та гендиректора організації "Медіа за Христа", яка, імовірно, випустила цей фільм.

"Медіа за Христа" знаходиться в Дуарте, штат Каліфорнія, і рекламує своє завдання "просувати християнські цінності".

Пастор Террі Джонс із Флориди, який здобув ганебну славу після погроз спалити примірник Корану у зв'язку з планами збудувати Ісламський культурний центр поблизу місця, де знаходився зруйнований під час терористичної атаки Всесвітній торгівельний центр, заявив, що він контактував з містером Бейсіл щодо реклами фільму, але не зустрічався із ним і не може його ідентифікувати.

Gawker.com стверджує, що режисер фільмів у жанрі "м'якого порно" Алан Робертс був залучений до роботи над фільмом Накула Басселі Накула. Сайт повідомляє, що він також міг не усвідомлювати, над чим насправді працює.

Які ще події відбуваються навколо фільму?

Як стало очевидно після публікації в Данії карикатур на пророка Мухаммада в 2006 році, політики та релігійні лідери в регіоні використовують ці образи на адресу ісламу з метою здобуття політичної підтримки.

Протести почали поширюватися з Єгипту до інших країн - "підігріті", імовірно, місцевими ЗМІ. При цьому тривала недовіра та ненависть до Заходу, яка існує в цих регіонах, "капіталізується" низкою політичних груп.

Фахівець із Середнього Сходу Магді Абдельхаді заявляє, що попри те, що фільм спричинив природну реакцію у багатьох мусульман, групи на кшталт аль-Кайди, чиї чорні прапори були присутні на деяких із акцій протесту, ухопилися за нагоду роздути заворушення. Втрата ілюзій, відсутність надій та невдоволення владою також живлять протести, стверджують аналітики.

релігія кіно скандал протест

Знак гривні
Знак гривні