Нечуваний скандал на виборах у США: республіканець Ромні назвав половину країни нахлібниками

Авторитетне політичне видання Mother Jones оприлюднило таємно зроблений відеозапис зустрічі кандидата від республіканців Метта Ромні з групою великих спонсорів його виборчої кампанії. Ромні, розмовляючи зі своїми "гаманцями", говорив те, що він думає насправді - і його фрази викликали в США політичний скандал неймовірної сили.

Найбільший шок викликала заява Ромні про те, що всі 47 відсотків (за його оцінкою) виборців, які підтримують опонента Ромні, чинного президента Барака Обаму, є нахлібниками, які не хочуть брати на себе відповідальність за власне життя. Наводимо переклад цього уривка:

"Є 47 відсотків, людей, які проголосують за чинного президента попри усе. Еге ж, є 47%, які за нього, які залежать від уряду, які вірять, що вони жертви, які вважають, що уряд має брати на себе відповідальність турбуватися про них, хто вважають, що вони мають гарантовано отримати охорону здоров'я, їжу, житло тощо. І вони голосуватимуть за цього президента попри все. Ці люди не платять податку з прибутку. І моя справа - не переживати з приводу цих людей. Я ніколи не переконаю їх, що вони мають взяти на себе особисту відповідальність і самостійно дбати про свої життя".

Mother Jones отримав відеозапис зустрічі, що пройшла в будинку бізнесмена Марка Ледера (чий бізнес полягає у викупі за дешевою ціною компаній, що опинилися в скрутній ситуації - тобто, чим більше таких компаній, тим краще для Ледера) від одного з учасників-жертводавців на виборчу кампанію Ромні. Окрім вже згаданого епізоду, вона містить й інші неоднозначні заяви: наприклад, що латинос у США починають більше підтримувати Обаму, або що не потрібно піднімати під час кампанії "інтелектуальних тем", бо "з цим не виграєш вибори".

Ромні також розкрив своїх політтехнологів: "ці хлопці ведуть кампанії по всьому світу, у Вірменії, у Африці, в Ізраїлі. Я маю на увазі, що вони справді працювали на Нетаньяху під час його кампанії. Вони ведуть вибори і вони бачать, яка реклама працює, і які дії спрацьовують найкраще, і у нас є ідеї, що треба робити під час перебігу кампанії. Я б назвав їх вам, але тоді мені треба було б вас пристрелити".

Втім, це все частковості порівняно із твердженням (виголошеним особисто і в таких обставинах, які спонукають до відвертості) Ромні про те, що 47% американців, що підтримують його опонентів, є нахлібниками держави. Інтернет-спільнота вже відреагувала - у Твіттері з'явився хеш-тег #RomneyEncore, який займає перше місце серед поточних трендів. Схоже, "сеанс відвертості" у виконанні Ромні помножив на нуль усі його шанси бути обраним на президентську посаду.

PS. Mother Jones щойно повідомив, що другу частину промови Ромні (яка вже отримала назву "47%") буде оприлюднено завтра, а повний текст першої частини - ближче до вечора сьогодні.

сша вибори скандал

Знак гривні
Знак гривні