Сирійські повстанці вбили російського генерала. В Росії тут же заявили: в нас таких нема

Сьогодні зранку відразу декілька ЗМІ повідомили, що сирійські повстанці вбили російського генерала Владіміра Коджиєва, який консультував міністра оборони Сирії. Російське міноборони заявило, що такого генерала в них нема, назвавши цю інформацію "провокацією" та "маячнею". Не пройшло й кількох годин, як були отримані неспростовні докази того, що генерал справді існує і справді загинув у Сирії.

Представник повстанської "Вільної сирійської армії" полковник Маджид аль-Саїд Ахмад заявив, що в ході спецоперації, проведеної повстанцями в неділю, потрапив у засідку і був убитий російський генерал Владімір Петрович Коджиєв (Vladimir Petrovich Kojyev). При ньому було знайдене посвідчення особи арабською мовою, а також важливі документи і карти. Російський генерал нібито був радником міністра оборони Сирії.

Міністерство оборони Росії назвало "відвертою брехнею" це повідомлення, розтиражоване у закордонних ЗМІ. "Метою розповсюдження подібних заяв є не гонитва за сенсацією, а явно провокаційні дії щодо російських військовослужбовців", - заявили в управлінні прес-служби і інформації міністерства. Офіційна Москва заявила, що таких генералів - навіть з подібними іменами - в них на службі не було й нема.

Втім, не пройшло й кількох годин, як неіснуючий, за версією Міноборони Росії, генерал знайшовся. Ним виявився генерал-майор Владімір Петрович Кужеєв. Те, що йдеться про "саме того" генерала, підтверджено не лише ідентичністю фото, але й фактами з біографії Кужеєва: він працював у Сирії військовим радником і навіть мав три ордени від Сирійської Арабської Республіки.

Генерал-майор Кужеєв звільнився в запас у 2010 році, з березня 2011 перебував у розпорядженні міноборони РФ. Судячи з усього, після загострення бойових дій у Сирії (а Росія, як відомо, має в Сирії військову базу і підтримує режим Башара Асада, проти якого в країні піднялося повстання, що переросло у повномасштабну війну) Кужеєв був відряджений до Сирії - радити, як воювати з повстанцями. Там він потрапив у засідку й загинув. А рідне міністерство оборони - у типових російських традиціях - тут же від нього відхрестилося.

війна скандал сирія росія

Знак гривні
Знак гривні