Марсохід Допитливість: хроніка посадки

19:14 Відбувається прес-конференція з підведенням підсумків перших годин перебування Допитливості на Марсі. Дивіться на перші знімки посадки апарату (нагадаємо, вагою в 1 тону, з ядерним двигуном на борту), які зробив супутник НАСА, що знаходиться поруч з Марсом (один з трьох).

посадка Допитливості (так це виглядало з орбіти Марсу)

фото з гарною якістю. після того як пил осів

10:53 Надходять нові зображення зі службових камер. Кьюріосіті трохи припорошило пилом, але загалом все виглядає штатно. Фахівці НАСА очікують на зображення з передніх камер - наразі є кадри тільки з задніх. Марсохід перебуває на рівнині, вкритій невеликими камінцями. Пилозахисні покришки знято, тому зображення кращої якості, але це сервісні камери, мета яких - відстежувати можливі перешкоди на шляху коліс. "Повноцінні" фотографії буде отримано після того, як марсохід розгорне штангу із науковими інструментами.

10:34 Марсіанський супутник "Одісей" щодві години пролітає над марсоходом. Він передасть дані, на основі яких буде здійснюватися контроль за "розгортанням" роботизованої руки, зняттям пилозахисних покришок з об'єктивів камер тощо.

10:30 Зараз на Марсі минув полудень. Тим часом НАСА передає управління від "маршрутної" команди до команди з наземних операцій.

9:55 Керівник команди Кьюріосіті: Все пройшло майже ідеально. 140 кг палива залишилося в "небесному крані" - ми до цього переживали, що палива може не вистачити. Місце посадки пласке.

9:52 Із твіттера MarsCuriosity: "Колись це був один маленький крок... Тепер це шість великих коліс". :-)

9:38 Прикметно, що у виступах функціонерів НАСА виразно прослідковуються політичні нотки. Річ у тім, що зараз у США в розпалі президентська виборча кампанія, і республіканці серед інших закидів на адресу Обами звинувачують його в тому, що "НАСА втратила дослідницький потенціал". І посадка Кьюріосіті - аргумент, який Обама не може не використати.

9:35 Починається прес-конференція НАСА. Народ просто шаленіє, ведучий не може заспокоїти присутніх.

09:13 успішна посадка апарату - величезний успіх у дослідженні космосу. Вітаємо усіх, хто хвилювався і підтримував!

8:48 Науковий радник Обами: "Ніхто ніколи не робив нічого подібного. Цей модуль - значно більший, значно потужніший, з неймовірними здатностями. Це найпотужніший інструмент, який ми відправляли на Марс із завданням дослідити, чи там було життя".

8:46 Чарлі Боллен, адміністратор НАСА: "Ми знову на Марсі".

У НАСА - ейфорія. Їм вдалося надзвичайно складне завдання - посадити важкий марсохід за допомогою реактивного "небесного крана".

8:38 На зображеннях видно тінь "Кьюріосіті" на марсіанській поверхні.

8:37 На перших зображеннях видно горизонт, поверхню Марсу та колесо марсохода. Вони невеликі, зняті службовими камерами, але це історичні фотографії.

8:36 Зображення передають задні камери виявлення небезпеки (hazcams)

8:35 Є ПЕРШЕ ЗОБРАЖЕННЯ!!!

8:34 Сигнал дуже сильний, тобто, на борту все ОК. Такого в історії космонавтики ще не було. Людство навчилося автоматично садити важкі апарати на реактивній тязі.

8:32 Надійшов сигнал успішного дотику до поверхні Червоної планети. Очікуємо на перші зображення.

8:32 Є ПОСАДКА!!!!

8:31 Очікуємо від"єднання парашута. Сигнал номінальний.

8:30 Парашут сповільнив швидкість до 86 метрів на секунду.

8:29 Парашут випущено!!! Почалося гальмування.

8:29 Наступний критичний етап - розкриття парашута. До нього - хвилина.

8:28 Висота - 17,7 км.

8:27 Є дані! В НАСА - аплодисменти.

8:26 У НАСА отримали телеметрію по висоті. Телеметрія є, даних нема.

8:25 Отримано сигнал про початок керованого спуску в атмосфері. Тримаємо кулаки. :-)

8:24 "Кьюріосіті" увійшов до марсіанської атмосфери. Потужність сигналу впала.

8:22 У НАСА цей етап неофіційно назвали "7 хвилин жаху". До входу в атмосферу - 2 хвилини. Наразі все йде штатно.

8:21 Сідаючи, "Кьюріосіті" відправлятиме спеціальні тональні сигнали, які повідомлятимуть про той чи інший критичний етап.

8:20 5 хвилин до входження в марсіанську атмосферу. Датчики фіксують вплив атмосфери на тепловий щит "Кьюріосіті".

8:19 Сигнал сильний - тобто, на борту все штатно. Але найскладніше зараз - це не політ, а приземлення. Точніше, примарсіанення.

8:17 Посадка триватиме 7 хвилин, у цей період "Кьюріосіті" рухатиметься зі швидкістю 5,5 км/сек.

8:15. Під час відстиковки була секундна пауза в сигналі. Але все пройшло успішно - ніхто не встиг розхвилюватися.

8:14 Круїзну ступінь відстиковано, сигнал сильний, "Кьюріосіті" йде на посадку.

8:13 Всі системи працюють номінально. З хвилини на хвилину буде відстиковано "транспортну" ступінь марсіанської станції.

8:12 "Одісей" на місці. Тобто, є шанс, що інформація про посадку буде отримана негайно.

8:09 До входу в атмосферу - 15 хвилин. Наводимо детальну схему посадки марсохода.

8:04 Посадку з марсіанської орбіти відстежуватимуть відразу три супутники - Одісcей, Mars Reconnaissance Orbiter та Марс Експрес. Якщо сигнал буде отримано, з високою імовірністю це означатиме успіх.

8:02 Фахівці НАСА передають один одному арахіс - поїдання арахісу "на щастя" перед посадкою є давньою традицією, запровадженою з часу польоту місячної станції Ranger 7 в 1964 році.

7:57 Апарати, подібні "Кьюріосіті" за кількістю наукового обладнання та рівнем мобільності, людство ще ніколи не відправляло. Однак найбільш унікальний компонент - це інноваційна, вкрай складна схема посадки. На відміну від парашутних систем чи надувних амортизаторів, які використовувалися раніше, "Кьюріосіті" буде сідати за допомогою реактивного крана: спеціальна платформа зависне над поверхнею Марсу на реактивних двигунах, з неї на тросах опуститься марсохід, і коли буде зафіксовано дотик, троси від'єднаються, а платформа-кран відлетить і впаде осторонь.

7:52 Наразі до посадки залишилося приблизно півгодини. Посадку відстежуватиме супутник Odyssey, який знаходиться на марсіанській орбіті - якщо все пройде штатно, інформація буде отримана негайно. "Варіант Б" - інший марсіанський супутник, Mars Reconnaissance Orbiter, який зможе отримати та переслати дані приблизно через дві години.

"Тексти" в режимі реального часу відстежують перебіг події, яка має шанси стати одною з історичних віх у космонавтиці. На планету Марс сідає автоматичний робот Curiosity (Допитливість).

космонавтика технології

Знак гривні
Знак гривні