Україна в Гуглі Ми цікаві світу лише тоді, коли у нас проблеми. Виняток - футбол та Помаранчева революція

Сервіс Google Trends дає змогу встановити популярність певного пошукового запиту протягом певного проміжку часу. Якщо подивитися статистику запитів у Google по слову Ukraine то можна отримати кілька цікавих висновків і скласти одне суто суб'єктивне пророцтво.

Висновок перший: Футбольний чемпіонат Євро-2012 справді виявився подією номер один у нашій історії. Принаймні, з точки зору міжнародної інтернет-спільноти. Пошукові запити по "українсько-футбольній" тематиці навесні-влітку 2012 року встановили абсолютний рекорд. Більше того, в цей проміжок часу завдяки Євро-2012 Україна вперше випередила Росію за популярністю в пошукових запитах.

Висновок другий: Серед інформаційних приводів, пов'язаних з нашою країною, найважливішим для світу є газ. На це вказують відразу дві ознаки. По-перше, серед шести "піків" цікавості до України відразу два пов'язані з газовими війнами з Росією (в січні 2006 та 2009 року). По-друге, пошукові запити про перекриття постачання газу Україні, а отже і Європі, взимку 2009 року займають перше місце серед новин, випереджаючи навіть Євро-2012.

Висновок третій: Найбільше з Україною асоціюються неприємні події - дві третини найбільш популярних пошукових запитів саме такі (дві газові війни, вибухи в Дніпропетровську та бойкот України європейськими президентами через ув'язнення Тимошенко). Втім, тут є і оптимістична сторона - два "світлі" інформприводи (Євро та Помаранчева революція) є водночас і "найвищими" на графіку.

Ну а тепер - суб'єктивне пророцтво: якою може стати наступна позитивна новина про Україну? На щось аналогічне до Євро-2012 сподіватися марно - нічого подібного нам не світить протягом десяти років як мінімум. Що ж, залишається одна-єдина перевірена можливість - робити нову Помаранчеву революцію. Ну а якщо ні - не нарікати, що в пошукових запитах про нашу країну надалі лідируватимуть новини про економічні проблеми та політичні репресії.

інфографіка Google статистика

Знак гривні
Знак гривні