Як двадцять атомних реакторів: у Німеччині встановлено абсолютний рекорд генерації електроенергії від сонця

Остання декада травня виявилася багатою на новини, що мають, без перебільшення, історичне значення. У той час, як до МКС летів перший приватний космічний корабель, у Німеччині сонячні електростанції згенерували половину (!!!) від усієї електроенергії, що споживалася в країні.

Відразу уточнимо - відбувалося це протягом приблизно двох з половиною годин перед і після полудня (приблизно 11.30-14 за місцевим часом). Але в цей проміжок часу сонячні електростанції "видали" в мережу 22 гігаватти енергії!!! Це еквівалентно включенню в цей період часу 22 гігаватних реакторів ВВЕР-1000, які використовуються в Україні, або 20 реакторів, які використовуються в Німеччині.

Це досягнення є феноменальним ще й тому, що сонячні потужності, за допомогою яких було згенеровано ці два десятки гігаватт, в далеко не найбільш сонячній країні встановили протягом всього-навсього чотирьох років. Станом на кінець 2011 року загальні потужності сонячних електростанцій складали понад 24 гігаватти - з них 20,6 за 2008-11 роки( відповідно, 1.9, 3.8, 7.4 та 7.5 гігаватт). Знову напрошується порівняння з АЕС - у сучасних умовах гігаваттний реактор китайці будують за 5 років, Захід - за 8-10 років.

Сонячна енергетика зокрема та відновлювана енергетика загалом в Німеччині є одним із стратегічних пріоритетів - до 2020 року країна має отримувати 20% енергії від відновлюваних джерел. Насправді ж бум сонячної енергетики може призвести до того, що ці показники будуть досягнуті значно швидше. Так, за перший квартал 2012 року німці встановили 1,8 гігаватт сонячних потужностей - загалом це вже 26,63 гігаватти.

Потрібно зазначити, що причиною такого бурхливого розвитку сонячної енергетики в Німеччині стало не так державне субсидування, як неймовірне здешевшання вартості сонячних панелей: із 4 доларів за ватт потужності в 2008 р та 1,8 долара у 2010 році до 0,8 доларів у 2012 році. Якщо 1,9 гігаватт сонячних панелей обійшовся в 2008 році в 7,6 мільярдів доларів то 1,8 гігаватт у 1 кварталі 2012 року - у 1,44 мільярди.

Таке здешевшання вартості генерації супроводжувалося паралельним зниженням пільгових зелених тарифів - так, зараз тариф, за яким німецьке домогосподарство продає енергію до мережі, є меншим, ніж тариф купівлі енергії з мережі - тобто, власнику вигідніше не продавати, а споживати "свою" енергію. На цей рік заплановане ще більш радикальне скорочення зелених тарифів - фактично, нижче рівня тарифів для промисловості. Таким чином, період субсидування сонячної енергетики у Німеччині закінчується - настає період самоокупності. Наразі в Німеччині йде полеміка щодо того, за якою моделлю зменшувати пільгові тарифи, щоб не пошкодити галузі. Як наслідок, запланованого на квітень перегляду тарифів не відбулося.

Як би там не було, вчорашній рекорд генерації, без жодних сумнівів, буде подоланий протягом червня - найсонячнішого місяця в році. А може, це станеться навіть сьогодні. Компанія-виробник інверторів (пристроїв для перетворення постійного току в змінний) SMA створила інтерактивну візуалізацію того, скільки електроенергії "від сонця" генерують німецькі сонячні електростанції. Станом на 11 годину ранку вони "видавали" 13,6 гігаватт.

економіка німеччина енергетика

Знак гривні
Знак гривні