Атомні потужності планети (ВІЗУАЛІЗАЦІЯ)

Наразі в світі загальна потужність атомних електростанцій нараховує 346 гігаватт. Як саме ріс "мирний" атом у різних країнах світу, показує нескладна, але наочна візуалізація, підготовлена Департаментом енергетики США (DOE).

Подивитися анімоване зображення можна тут.

Розвиток атомної енергетики в світі розпочався в 1950 роки, зараз 30 країн світу мають атомні програми. Однак інфографіка від DoE, яка показує цей розвиток у динаміці, корисна тим, що дозволяє розвіяти відразу декілька стереотипів.

Стереотип перший - СРСР був світовим лідером не лише за кількістю атомних бомб та балістичних ракет, але й у царині "мирного атома". Як бачимо, ні. Радянський Союз став активно будувати реактори в 1970-ті й першу половину 1980-х, але на фоні США, Європи та навіть Азії він постійно пас задніх.

Стереотип другий - США є найпотужнішою атомною державою. Насправді Америка в цьому програє Європі. Так було не завжди - європейські країни вели перед до 1972 року, потім поступилися США, а в 1983 році знову вийшли на перше місце, яке зберігають і досі.

Причина цього відома - у 1979 році у США стався важкий інцидента на АЕС "Три Майл Айленд", і після цього протягом понад трьох десятиліть в США не розпочинали будівництво нових АЕС - лише добудовували старі та продовжували експлуатацію існуючих.

Стереотип третій - уявлення про Азію як про "малоядерну зону". Як бачимо з діаграми, насправді це зовсім не так. З початку 1980-х років потужність азійських АЕС зросла в чотири рази - переважно завдяки таким країнам, як Японія, Індія та Корея. На сучасному етапі дуже активну програму будівництва АЕС введе Китай - однак політичне рішення про закриття АЕС у Японії неминуче вплине на загальну картину по Азії.

Що ж до інших регіонів світу, то зараз атомна енергетика переживає період тривалої стагнації. І в Європі, і в США реактори, які будуються, є вкрай нечисельними, більше того, будівництво супроводжується затягненням термінів - на роки - та збільшенням витрат - на мільярди доларів.

економіка інфографіка енергетика

Знак гривні
Знак гривні