Нова ера. Сьогодні народилася приватна космонавтика. (ОНЛАЙН-ТРАНСЛЯЦІЯ)

Це мало статися в суботу, 19 травня - саме тоді перший приватний космічний корабель Dragon на першій приватній ракеті-носії Falcon-9 уперше в історії космонавтики мав вирушити на Міжнародну космічну станцію. На жаль, нештатна ситуація, що виникла через секунду після запуску двигунів ракети, змусила перервати старт. Через годину - нова спроба запуску. Чи вийде цього разу? Стежте за нашою онлайн-трансляцією.

10:59. ДРАКОН ПОЛЕТІВ! Еру приватної космонавтики розпочато - майже розпочато. Тепер чекаємо на стикування Дракона з Міжнародною космічною станцією. Вона запланована на п'ятницю, за ці три дні корабель пройде перевірку на здатність визначати своє місцезнаходження за допомогою GPS, маневрувати, зближуватися (і - що не менш важливо - припиняти зближення) з МКС.

10:58. Обидві сонячні батареї відкрито!!! У ЦУПі - аплодисменти та радісні вигуки.

10:54. Дракон відокремився від носія! Всі чекають на відкриття сонячних батарей.

10:54. Falcon-9 і Дракон на орбіті!!!

10:53. Видно, як працюють маневрові сопла другої ступені. Фантастика!

10:52. Висота 300 км, швидкість 5 км/год.

10:49. Відокремлено першу ступінь! Друга запустилася штатно. Працює штатно. Швидкість - 4 км/сек, відстань від старту - 712 км. Траекторія номінальна.

10:46 Висота 30 км. Швидкість 1 км/сек, системи працюють номінально. Від точки старту - понад 200 км.

10:45 Перевищено швидкість звуку. Політ штатний.

10:44. ПОЇХАЛИ!!!!!

10:41. Три хвилини до пуску. Закрито попередні клапани. Подача пального - у передстартовій позиції.

10:39. 5 хвилин. Увімкнено внутрішній контроль пуску ступеней 1 та 2. На знімку - двигуни ракети. Почалася передача телеметрії та відео.

10:38. Увімкнено паливну систему першої ступені. 6 хвилин до пуску. Ракета під власним інерційним контролем - вона вже "живе своїм життям".

10:37. Ракета перейшла на бортове живлення. Наступний етап - перехід процедури під контроль бортового комп'ютера. До пуску - 7 хвилин.

10:34. Почався зворотний відлік! Відкрилися попередні клапани. Почалося охолодження двигуна. 9 хвилин до старту. На знімку видно той ракурс, із якого камера на ракеті передаватиме картинку під час польоту.

10:32. Фантастична картина - Falcon-9 на стартовій позиції!

10:29. До пуску - 15 хвилин. За 10 хвилин до пуску почнеться зворотний відлік.

10:24. Дракон повезе на орбіту понад 300 кг продуктів. Серед них мали бути свіжі фрукти - на жаль, через суботні проблеми фруктів не буде. Цікаво, що Дракон, на відміну від радянських "вантажівок" "Прогрес", може поверати вантажі з МКС.

10:23. До пуску - двадцять хвилин. Зображення показує, як Дракон зближуватиметься з МКС.

10:19. Невеликий "сріблястий" конус над соплом - це маневровий двигун першої ступені. У Space X обіцяють повну відеотрансляцію всього польоту ракети - вона перерветься лише тоді, коли сам корабель буде відокремлений від носія.

10:17. Перша ступінь ракети має відпрацювати три хвилини, друга - 5 хв 15 секунд. Весь політ на орбіту займе - якщо все пройде нормально - 9 хвилин.

10:15. НАСА зробила включення з Х'юстона, з центру управління польотом МКС. Астронавти і космонавти готові до візиту Дракона. Стиковка відбуватиметься в напівавтоматичному режимі - спочатку Дракон почергово виконає кілька етапів зближення, а на фінальній стадії його "підхоплять" роботизованим маніпулятором і пристикують до МКС.

10:08. Специфіка запуску Falcon-9 полягає в тому, що перед відривом двигуни ракети виходять на повну потужність - на цьому секундному етапі відбувається остання перевірка роботи всіх систем. На відміну від "традиційних" ракет, Falcon-9 може "вимкнути" реактивні двигуни, якщо щось на цьому етапі йде не так. Це одна з головних переваг цієї ракетної системи. У наступній модифікації Falcon-9 "багаторазовість" зросте ще більше - перша та друга ступені ракети зможуть, завершивши корисну роботу, після від'єднання знову вмикатимуть двигуни, щоб загальмувати падіння аж до безпечної посадки (!!!).

10:06. Іде передстартовий контроль. Наразі (тьху-тьху-тьху) все іде нормально.

10:04. Сорок хвилин до пуску.

10:02. Політ Дракона на МКС є випробувальним, тому корабель не везе на станцію критичних вантажів. У його "трюмі" - додаткові запаси їжі, води, а також обладнання для наукових експериментів, яке було підготовлене студентами і "не вмістилося" у вантажний корабель Європейської космічної агенції.

10:00. Розпочалася веб-трансляція на сайті Space X http://www.spacex.com/webcast/

9:58. До пуску - 47 хвилин. Хвилювання зростає. В твіттері за хештегом #dragonlaunch щокілька секунд додаються десятки постингів.

9:51. В центрі управління польотом гендиректор Space X розповідає про причини зриву в суботу. Каже: "Ми так швидко все усунули тому, що не покладаємося на субпідрядників, ми робили ракету самостійно, і не маємо розпитувати інших, що з нею не так".

9:51. Двигуни ракети-носія Falcon-9 мають назву Merlin. Вони працюють на очищеному керосині (марка RP-1) та кисні. Це "класичне" паливо - саме такий варіант запровадив, а потім рішуче відстоював Сергій Корольов для своїх ракет.

9:49. У суботу Маск перед запуском писав у Твіттері про перебіг подій. Зараз він мовчить. Боїться зурочити?

9:42. Одна година і одна хвилина до пуску. Ракета на старті, знову стоїть "під парами" - це випаровується рідкий кисень.

Нагадаємо, що в суботу причиною зриву запуску стала проблема з паливним клапаном в двигуні номер 5. Він не спрацював як належало, через це у камері згоряння тиск палива (керосин) зріс вище за норму, комп'ютер відстежив нештатну ситуацію і "вимкнув" усі 9 двигунів. Як виявилося після перевірки, навіть із цім дефектом ракета, найімовірніше, злетіла б успішно. Але ставки занадто високі, щоб ризикувати без потреби.

9:32. Кілька слів про політичний контекст події. Коли в 2009 році після приходу до влади Барак Обама почав різати запроваджені республіканцями програми пілотованих польотів на Місяць, а в перспективі на Марс, це виглядало як принципове рішення про "закриття" пілотованої космонавтики в США. Через три роки стало ясно, що той крок Обами несе в собі на порядок більші перспективи, ніж традиційне вливання мільярдів доларів у державну космонавтику. Принципове рішення було іншим - створити умови, за яких польоти в космос виконує не держава, а приватні компанії. Держава ж виступає замовником, надає технічну, технологічну та фінансову підтримку.

Приватний підприємець Елон Маск, за гроші якого створено Falcon і Dragon, планує відправити корабель на Марс через 15 років. Це фантастично короткі терміни. Але свою ракету і корабель вже створено з нуля у фантастично короткі терміни - менше ніж за десять років, і за фантастично невеликі за мірками такого проекту гроші - 1 млрд доларів. Це наочна демонстрація того, чому приватна космонавтика перспективніша за державну.

9:23. Цього разу старт Falcon-9 з космодрому в Флориді (приватного космодрому - звучить як у фантастичних романах Шеклі чи Гаррісона) має відбутися о 3:45 за Східним часом. Тобто, через годину і 17 хвилин. Це раніше, ніж у суботу. Причина - небесна механіка, за законами якої по орбіті рухається Міжнародна космічна станція.

Наразі онлайн-трансляція пуску ще не розпочалася. Але твіттер НАСА повідомив, що ракету вивезли на старт, вона вже у вертикальному положенні.

наука технології прогрес космос

Знак гривні
Знак гривні