Перший приватний космічний корабель НЕ ПОЛЕТІВ у космос (ОНЛАЙН-трансляція)

Залишається менше години до події, що для космонавтики матиме не менше значення, ніж запуск першого супутника чи першої орбітальної станції. Сьогодні рано зранку до Міжнародної космічної станції вирушає перший в історії людства космічний корабель Dragon, створений приватною компанією Space X.

Тексти вестимуть онлайн-трансляцію події, базуючись на інформації, що надходить від НАСА (пряма трансляція зі стартового майданчика), та твіттер-повідомленнями засновника та власника Space X Елона Маска. Сорокарічний підприємець став мільярдером після продажу створеної ним найпопулярнішої в світі системи онлайн-платежів Paypal. У 2002 році Маск створив компанію Space X, яка має на меті створення 1) ракетоносія, придатного для дешевого виведення вантажів на земну орбіту; 2) космічного корабля (вантажного та пілотованого); 3) в перспективі - систем, здатних забезпечити колонізацію Місяця та Марсу.

12:14. Все. Центр управління польотом повідомив - сьогодні пуску не буде. Наступна спроба відбудеться у вівторок, 22 травня. Тримаємо кулаки за успіх Space X.

Ну і трохи фото.

12:14. Відбувається огляд ракети на предмет пожежі від розлитого палива.

12:10. Запуск скасовано???? Маск пише в твіттері: причиною зриву запуску став трохи вищий від запланованого тиск у камері згоряння двигуна номер 5. "Ми змінимо діапазон для зворотнього відліку за кілька днів". Чи означає це, що сьогодні ракета не полетить?

12:04. Поки триває пауза, варто сказати кілька слів про те, чому цей пуск є настільки важливим. До цього часу "серйозна" космонавтика була прерогативою виключно державних компаній. Space X - це перша успішна спроба запускати на орбіту "важкі" системи, придатні для такого складного завдання, як доставка вантажів на Міжнародну космічну станцію. Саме це є завданням номер один для нинішнього пуску. Корабель Dragon, який повезе на МКС "резервні" (некритичні для її життєдіяльності) вантажі, вже літав на орбіту в 2010 році. Але то був суто випробувальний політ.

12:04. За попередніми даними, причина збою - нештатний тиск у камері двигуна №5. Всього ракета-носій Falcon-9 має 9 двигунів.

12:01.
Комп'ютер, який контролює запуск, розцінив певні параметри ракети як проблемні, і "заглушив" процедуру. Сама ракета в стабільному стані, наразі відбувається повторна ініціалізація пускового циклу.

11:58.
У центрі управління польотом відбувається перевірка систем ракети. По черзі називають усі системи та фіксують стан їх працездатності. Поки що незрозуміло, що стало причиною скидання запалювання.

11:56. Почалася послідовність запалювання двигуна, але була зупинена.
Двигуни не спрацювали. Комп'ютери переведені в режим ручного керування.

11:52. Із твіттера Елона Маска: Команда Space X готова до пуску.
НАСА розповідає про ракету - перша ступінь відпрацює 3 хвилини, а сам політ на орбіту займе близько 9 хвилин.

11.45. НАСА транслює зображення зі стартового майданчика. Носій Dragon-9 стоїть "під парами" на стенді. Паливо ракети є "класичним" - керосин та зріджений кисень в якості окислювача.

11:35

Цю фотографію Маск розмістив у своєму твіттері кілька годин тому. І підписав: "Наступного разу, коли цей корабель побачить сонячне світло, він летітиме зі швидкістю 17 тисяч миль на годину над Атлантичним океаном".

наука технології космос

Знак гривні
Знак гривні