В Латвії порушили справу за російськомовну табличку на будинку

Поліція латвійського міста Лієпаї порушила адміністративну справу щодо представника товариства "Родная рєчь" Євгенія Осипова. Його хочуть притягнути до відповідальності за табличку, на якій назву вулиці було зазначено не тільки латиською, а й російською мовою.

Табличку, про яку йде мова, Осипов прикріпив на власний будинок у Лієпаї. У поліції розцінили це як порушення закону, зазначивши, що текст на табличках повинен бути написаний державною мовою. До розгляду можуть залучити і Центр державної мови, який виявляє і карає порушників мовного законодавства.

У той же час начальник лієпайський поліції Нормунд Дікіс зазначив, що його колеги не мають права зняти з будинку Осипова цю табличку.

Товариство "Родная рєчь" було ініціатором збору підписів за присвоєння російській мові в Латвії статусу державної (нарівні з латиським) і винесення цього питання на референдум. Його результати показали ставлення латишів до цієї інціативи: близько 80 відсотків проголосували виступили проти прийняття відповідних поправок до конституції. Втім, на цьому захисники російської мови не заспокоїлися і виступили за те, щоб йому хоча б був привласнений регіональний статус (у місцях компактного проживання російської громади).

За конституцією країни, особливого статусу російська мова не має.

мова

Знак гривні
Знак гривні