В США розробляють танк на електротязі

Відразу уточнимо - мова йде не про суто електричну тягу (на жаль, ще не створено акумуляторів, здатих рухати танк), а про т.зв. гібридний рушій - коли двигун внутрішнього згоряння з'єднаний не з колесами, а з генератором електроенергії, від якого, в свою чергу, живляться електромотори. Саме таку модель 70-тонного танка розробляє компанія BAE Systems спільно зі зброярським концерном Northrop Grumman.

Попри те, що такий "подвійний" рушій на перший погляд видаєтсья складнішим, ніж "одинарний", насправді його застосування в танку означає 50-відсоткове зменшення кількості рухомих деталей. А отже, зростання надійності, зменшення затрат на обслуговування та ремонт тощо. Ще одна перевага - зменшення об'єму (до 60%) та ваги механічної трансмісії - тягу не потрібно передавати від "великого" двигуна до коліс і гусениць, бо електромотори можна розмістити безпосередньо біля коліс.

Проте найголовніша перевага електричного гібридного рушія - у економії пального. За оцінками розробників, такий танк споживатиме на 20% менше палива, ніж аналог із звичайним дизельним двигуном. При цьому "гібрид" матиме дещо більшу швидкість.

Для США, які вже понад сто років воюють виключно за межами своєї території, постачання пального є однією з найбільших стратегічних військових проблем. Наразі на одного військовослужбовця потрібно в день 22 галлони (галлон - 3,8 л) пального. Більше того, щоб довезти цей галлон до місця призначення, потрібно витратити ще 17-18 галлонів. Тому військове відомство США розгорнуло масштабну програму із розробки альтернативних паливних джерел для армійських потреб - від акумуляторів та сонячних батарей до "гібридних" танкових двигунів. До речі, такий "гібрид" є сам по собі енергетичною установкою - до нього в разі потреби можна буде підключати живлення командних пунктів, систем спостереження та зв'язку тощо.

Ще одна цікава особливість "гібридного" танка - це поєднання в одній машині ознак власне танка та бойової машини піхоти. Окрім екіпажу з 3 осіб, машина здатна перевозити 9 піхотинців.

сша технології зброя

Знак гривні
Знак гривні