Копійчаний ДНК-аналіз відкриває шлях до персональних ліків

Компанія Oxford Nanopore заявила, що до кінця року розпочне продажі ДНК-секвенсора (пристрою, який встановлює послідовність генетичних кодів ), який здатний зробити революційні зміни в сучасній медицині. Цей пристрій, який має розміри зі звичайну флешку і, як флешка, безпосередньо підключається до звичайного комп'ютера, коштуватиме лише 900 доларів.

Технологія, розроблена університетами Гарварду, Оксфорду та Санта-Круз (Каліфорнія) і використана в пристрої, застосовує радикально відмінну від традиційної методику аналізу послідовностей ДНК. Ланцюжки ДНК проходять через наноотвіри в полімері. Під час цього процесу виникають специфічні електронні сигнали, які допомагають визначати ту чи іншу послідовність. Як наслідок, ця технологія дозволяє здійснювати ДНК-аналіз безпосередньо та безперервно. Один такий вузол з полімерними наноотвірами за 24 години постачає десятки гігабайтів генетичної інформації.

Компанія також запропонувала більшу, настільну версію цієї ж технології. Поєднання 20 аналізаторів (8 тисяч наноотворів) , за твердженням розробників, дає змогу повністю "розшифрувати" послідовність людського геному лише за 15 хвилин.

Загалом, різке зниження вартості секвенування ДНК є одним з найважливіших трендів у сучасній медицині. Так, трохи раніше компанія Life Technologies продемонструвала настільний секвенсор, який здатний розшифрувати людський геном за один день по ціні менше ніж 1000 доларів.

Подібне обладнання можна застосовувати для визначення генетичних дефектів (наприклад, у перинатальній медицині), мутацій у сільському господарстві тощо. Але найбільші перспективи - це т.зв. "персональні ліки", тобто, медичні препарати, синтезовані індивідуально під генетичні особливості конкретної людини. Їх використання дасть змогу як посилити лікувальні властивості препаратів, так і зменшувати шкоду від побічних наслідків. За допомогою дешевого секвенування ДНК перед цим напрямком медицини відкриваються фантастичні горизонти.

технології медицина

Знак гривні
Знак гривні