На Марсі сфотографовано чужопланетну техніку (ФОТО)

Супутник Mars Reconnaissance Orbiter, який із 2006 року перебуває на орбіті планети Марс, 29 січня зробив за допомогою науково-дослідницької камери з високою роздільною здатністю HiRISE знімок ділянки Червоної планети із кратером Бонневіль. Коли фото проаналізували на Землі, то виявили на ньому штучний технічний об'єкт.

Не будемо далі інтригувати читачів - технічний пристрій, сфотографований з орбіти, таки є чужопланетним для Марса, але прибув він із Землі. Вперше в історії вдалося зробити кольоровий знімок посадочної платформи марсіанського робота Spirit, яка здійснила успішну м'яку посадку 4 січня 2004 року. Через кілька днів марсохід Spirit з'їхав зі свого "посадочного майданчика" і вирушив на дослідження околиць кратерів Гусєва та Бонневіль.

Замість запланованих 90 днів Spirit пропрацював на Марсі трохи більше шести років і остаточно перестав виходити на зв'язок у березні 2010 року. Його брат-близнюк Opportunity продовжує функціонувати й досі. Серед найважливіших знахідок марсіанських роботів - підтвердження того, що на Марсі колись текли якщо не ріки, то струмки.

Що ж до посадочної платформи, то вона мирно пролежала на поверхні Червоної планети всі ці роки, аж поки не потрапила в кадр супутникової камери. На знімку її можна помітити в нижньому лівому кутку. Ледь помітні закруглення - це три пелюсткоподібні "з'їзди" з посадочної платформи. Сама вона досі яскраво вирізняється на фоні марсіанських пейзажів, однак червонуватий відтінок, імовірно, є наслідком осідання пилу на поверхні станції.

наука космонавтика космос

Знак гривні
Знак гривні