У загибелі станції Фобос-грунт винні не американські радари, а російські програмісти

Міжвідомча комісія, створена в Росії з метою розслідування причин аварії автоматичної міжпланетної станції "Фобос-Грунт", оприлюднила свої висновки. Як виявилося, причиною аварії стало не підступне опромінення американськими радарами і не підвищена сонячна активність, а банальна помилка, допущена під час програмування бортового комп'ютера станції.

Нагадаємо, запуск станції "Фобос-Грунт" був проведений в ніч з 8 на 9 листопада 2011р. Як встановили фахівці, апарат не зміг правильно зорієнтуватися на Сонце. У підсумку "Фобос-Грунт" залишився на навколоземній орбіті, всі спроби налагодити контакт з апаратом зазнали краху. Він впав у 1,25 тис. км від острова Веллінгтон (Чилі) ввечері 15 січня 2012р.

"Комісія розглядала ряд версій, однак багато з них були визнані недоречними відразу, а деякі, як, наприклад, версія з американськими радарами, встановленими на атолі Кваджалейн (Маршаллові Острови), були відхилені після проведення стендових випробувань. Електроніка, аналогічна встановленій на "Фобос"», витримала максимальний рівень опромінення", - розповіло джерело в ракетно-космічній галузі.

У результаті члени комісії відкинули всі "потойбічні" версії, пов'язані із зовнішнім впливом на космічний апарат. У підсумковому звіті комісії основною причиною інциденту називається "програмний збій, що викликав одночасний перезапуск двох працюючих каналів бортового обчислювального комплексу".

Це не перший випадок, коли помилка в програмуванні призводить до втрати космічного апарату. У серпні минулого року з цієї ж причини був втрачений новітній супутник зв'язку "Експрес-АМ4".

космос аварія росія технології

Знак гривні
Знак гривні