Громадянська війна в Сирії: влада зачистила передмістя столиці від повстанців, ті у відповідь підірвали газопровід

Вчора урядові війська Сирії при підтримці десятків танків та бронетранспортерів провели "зачистку" районів навколо столиці, що перед цим перейшли під контроль повстанців. За свідченнями місцевих мешканців, у боях загинули як мінімум 62 особи. У відповідь на це озброєна група сирійських повстанців зранку в п'ятницю підірвала газопровід, що постачає газ із центральної провінції Хомс до кордону з Ліваном.

Потужна атака, здійснена в неділю провладними силами, свідчить про те, що сирійський режим боїться наступу на столицю перебіжчиків з армії, які останнім часом суттєво посилили повстанський рух. Протягом останніх двох тижнів військові, які перейшли на бік повсталих, взяли під контроль передмістя на східній околиці Дамаску та встановили там свої блокпости. Озброєні люди в масках зупиняли автомобільний транспорт, а також надавали підтримку протестувальникам проти режиму Башара Асада.

Присутність озброєних повстанців так близько від столиці була сприйнята як доказ того, що Басар Асад втрачає владу в країні.

Нагадаємо, що протести проти влади тривають у Сирії вже10 місяців. Спочатку це були мирні акції, які правлячий режим без будь-яких сантиментів придушував силою зброї. Однак після того, як на бік повстанців почали переходити військові, характер конфлікту змінився. Якщо до цього протестувальники в буквальному сенсі слова підставлялися під кулі, то зараз у них з'явилася можливість вести бойові дії. Це призвело до ескалації конфлікту: під час боїв за передмістя Дамаску, що тривали з минулого четверга, загинуло як мінімум 150 людей.

Наступного тижня ООН планує прийняти нову резолюцію щодо Сирії, з урахуванням плану, підготовленого Лігою арабських держав. Але офіційний Дамаск вже відмовився брати цей план до уваги. На боці режиму Асада виступила Росія - вона погрожує застосувати своє право вето в Раді Безпеки ООН, щоб захистити Сирію від санкцій.

війна сирія

Знак гривні
Знак гривні