Найпотужніший піратський сайт пропонує користувачам завантажувати матеріальні предмети

Точніше, не самі предмети, а креслення, за якими ці предмети можна надрукувати на 3D-принтері. Розділ із цими файлами з'явився на торрент-ресурсі The Pirate Bay, одному з найвідоміших в інтернеті джерел піратського розповсюдження музики, фільмів, програм, електронних книг тощо.

Один з ідеологів сайту, з ніком WinstonQ2038, так написав про це нововведення на блозі сайту: "Ми віримо, що наступним етап копіювання стане утворення фізичної форми із цифрової форми. Це будуть фізічні об'єкти. Або, як ми вирішили їх називати, "фізібли" (physibles). Тобто, об'єкти цифрових даних, які можуть стати матеріальними."

Для того, щоб скористатися розміщеними на сайті файлами, потрібен особливий пристрій - 3D принтер, який, власне, і друкує фізичний об'єкт на основі його цифрової моделі. Зрозуміло, що "розмножувати" предмети у такий спосіб не так елементарно, як копіювати МР3 файли. Однак ця можливість відкриває потенційно безмежні горизонти для "самостійного" виробництва матеріальних речей. В тому числі й таких, які захищені копірайтом.

Це не перший сервіс, де користувачі могли обмінюватися файлами для 3D принтера. Такі ресурси вже існують, і вони вже зіштовхнулися з протидією правовласників. Так, сайт Shapeways минулого року отримав ордер на заборону протиправної діяльності від кіностудії Paramount, якій не сподобалося, що один із користувачів виклав об'ємну модель об'єкта із фільму Super 8. Сайт був змушений прибрати цей файл.

Натомість The Pirate Bay за визначенням має в глибокому ігнорі подібні претензії. Більше того, прибирати насправді нема чого: сайт не зберігає файли, а виключно торрент-лінки на них.

Наразі в категорії "фізіблів" небагато файлів: це, зокрема, 3D версія логотипу The Pirate Bay, іграшкова спортивна машина та модель робота, свисток тощо.

Втім, WinstonQ2038 вважає, що цими "дрібничками" справа не обмежиться: "Переваги для суспільства просто величезні. Не потрібно буде розвозити велику кількість товарів по всьому світу. Ніякого більше відправляння назад поламаних продуктів. Ніякої дитячої праці. Ми зможемо друкувати навіть їжу для голодних".

Друк їжі також можливий - є 3D принтери, які друкують шоколадні фігурки. Втім, навряд чи їжа стане головною сферою застосування 3D-друку. Зате інші предмети повсякденного вжитку можна друкувати без проблем: від банального гребінця до, наприклад, пластикових деталей до вашого автомобіля. І цілком імовірно, що через кілька років фраза "Скачав із інтернету нові кросівки" виглядатиме так само звично, як зараз фраза "Скачав із інтернету нове кіно".

технології майбутнє соціум тренд 3D принтер

Знак гривні
Знак гривні