Сонячний ураган поглинув Землю. Чим це нам загрожує? (ДОПОВНЕНО: ФОТО ПОЛЯРНОГО СЯЙВА)

Потужний потік сонячної плазми, викинутий Сонцем добу тому, сягнув нашої планети. Рівень сонячної радіації навколо Землі наразі є найвищим з жовтня 2003 року.

Сила подібних сонячних штормів визначається за п'ятибальною шкалою, де п'ятий рівень означає найбільшу силу випромінювання. Нинішній сонячний шторм є трибальним. Такі потоки випромінювання трапляються приблизно десять разів протягом 11-річного циклу сонячної активності.

Чим це може загрожувати землянам? По-перше, виходом із ладу супутників. Але це ще півбіди. Найгірше, коли потік сонячної енергії викликає збурення земної магнітосфери - тобто, області заряджених частинок, які утримує магнітне поле нашої планети. Геомагнітні бурі можуть мати серйозні наслідки - від погіршення стану здоров'я у людей, що належать до "груп ризику", аж до виходу з ладу електромереж.

Втім, потрапляння Землі у потужний сонячний шторм ще не означає сильного збурення магнітосфери. Це залежить від низки факторів, зокрема, від взаємного розташування магнітного поля "сонячної хмари" та земної магнітосфери. У цьому конкретному випадку прогнозують помірні геомагнітні бурі, 2-3 бали за п'ятибальною шкалою. Це досить часте явище, яке спостерігається приблизно 200 разів за 11-річний цикл сонячної активності.

Тобто, наразі підстав для особливих тривог немає. Однак попереду 2013 рік, коли сонячна активність сягне свого максимуму. І тоді, швидше за все, Земля потраплятиме у сонячні урагани значно більшої потужності.

ДОПОВНЕНО. Сонячний шторм, взаємодіючи з магнітосферою Землі, призвів до появи вражаючих атмосферних ефектів - т.зв. північного сяйва. Кольорові переливи в небі, спричинені бомбардуванням верхніх шарів атмосфери іонізованими частками з космосу, регулярно спостерігаються у полярних регіонах планети, але саме в ці дні полярне сяйво є особливо інтенсивним.

погода астрономія

Знак гривні
Знак гривні