Завтра Вікіпедія не працюватиме на знак протесту проти цензури

Англомовна версія інтернет-енциклопедії "Вікіпедія" закриється на добу на знак протесту проти антипіратського законопроекту SOPA (Stop Online Piracy Act). Акція розпочнеться 18 січня о 7 ранку за київським часом.

Сью Гарднер (Sue Gardner), виконавчий директор фонду "Вікімедія", вказує, що прийняття SOPA може загрожувати вільному і відкритому Інтернету, в тому числі і самій "Вікіпедії". При цьому вона підкреслює, що рішення про блокування інтернет-енциклопедії було прийнято її редакторами. Вони проголосували також за те, щоб акція поширилася на читачів у всьому світі.

На 18 січня запланований черговий етап розгляду SOPA в нижній палаті Конгресу США, в якому візьмуть участь представники інтернет-індустрії.

SOPA передбачає ряд жорстких заходів до піратських ресурсів, зокрема, зобов'язує інтернет-компанії припиняти співпрацю з ними за запитом влади або правовласників. Проти законопроекту виступили Google, Yahoo!, eBay, Facebook, Twitter та інші інтернет-корпорації, а в середині січня до них приєдналася адміністрація Барака Обами.

Однак, як пише Сью Гарднер, навіть незважаючи на це "Вікіпедія" проведе свою акцію, оскільки паралельно з SOPA в Сенаті, верхній палаті американського Конгресу, розглядається аналогічний законопроект PIPA (Protect IP Act), який має більше шансів на ухвалення.

Гарднер пише, що "Вікіпедія" буде заблокована для користувачів у всьому світі тому, що в багатьох країнах помічені тенденції до спроб регулювати Інтернет в порушення свобод його учасників. "Ми хочемо, щоб Інтернет залишався вільним і відкритим скрізь і для всіх", - підсумувала вона.

Англомовна частина "Вікіпедії" є найбільшою і включає в себе понад 3,8 мільйона статей.

Ідею заблокувати "Вікіпедію" на знак протесту висунув її засновник Джиммі Вейлз в грудні 2011 року. У жовтні італійський розділ інтернет-енциклопедії домігся змін до місцевого законопроекту, який, думку представників "Вікіпедії", зазіхнув на її базові принципи: нейтральність, свободу і перевірюваність змісту.

Раніше представники новинного ресурсу Reddit оголосили про намір заблокувати його на 12 годин 18 січня. У цей день співзасновник Reddit Алексіс Оханіан (Alexis Ohanian) виступить на слуханнях у Сенаті, відеотрансляція яких буде представлена ​​на сайті.

інтернет цензура протест

Знак гривні
Знак гривні