В Росії знайшли кандидата у винуватці аваріїї Фобос-Грунт. Сюрприз, сюрприз - це... американський радар

Аварія космічного апарату "Фобос-Грунт" могла статися через вплив американського радара. Про це з посиланням на власні джерела в комісії з розслідування причин аварії повідомляє "Коммерсант".

"Не виключається варіант, при якому станція випадково опинилася в зоні дії радара, внаслідок чого під впливом мегаватного імпульсу стався збій в електроніці. Після вона вже не змогла видати команду на включення рухової установки 'Фобоса', - наводить видання слова неназваного фахівця.

За його словами, мова йде про один з радарів, встановлених на атолі Кваджалейн. Всього на цьому атолі встановлено чотири радара - ALTAIR, TRADEX, ALCOR, MMW, - побудовані в 60-70-х роках минулого століття, і прототип нового типу радарів XBR від компанії Raytheon, що має знижену потужність. Про який саме радар йдеться, співрозмовник видання не повідомив, зазначивши тільки, що на момент збою установка стежила за астероїдами.

За даними "Комерсанта", версія з радаром не єдина, розглядаються також варіанти фізичного збою або короткого замикання в системі живлення апарата. Офіційно комісія коментувати інформацію про вплив радара відмовилася. Також фахівці, опитані виданням, не змогли оцінити ймовірність сценарію з впливом радара, посилаючись на брак інформації про останній.

9 січня в інтерв'ю газеті "Известия" глава Роскосмосу Володимир Поповкін заявив, що не виключає, що аварії космічних апаратів останнього часу могли стати результатом зовнішнього (можливо, умисного) впливу. Як саме було здійснено вплив і хто за ним стоїть, Поповкін не повідомив.

Комісія з розслідування інциденту завершить роботу 20 січня 2012 року. Спочатку доповідь представлять голові Роскосмосу, після чого він буде направлений віце-прем'єру Дмитру Рогозіну, який зажадав від Федерального космічного агентства розслідувати подію і знайти конкретних винуватців аварії. Планується, що на наступний день, 26 січня доповідь про аварію буде оприлюднено.

"Фобос-Грунт" стартував 9 листопада 2011 року. Ракета "Зеніт" успішно вивела апарат на навколоземну орбіту. Після цього повинні були включитися маршові двигуни, які вивели б апарат на відправну траєкторію до Марса, проте, за поки нез'ясованих обставин, цього не сталося. На навколоземній орбіті апарат пробув до 15 січня, після чого зійшов з неї і згорів у атмосфері (незгорілі залишки, якщо такі залишалися, впали в Тихий океан). "Фобос-Грунт" був першою спробою Роскосмосу запустити міжпланетну станцію за останні 15 років.

росія мезозой космос

Знак гривні
Знак гривні