Росія почала проти України економічну війну. З лакеями не церемоняться.

В кінці 2011 року якість сиру, що поставляється до Росії з України, різко погіршилася. Про це заявив глава Росспоживнагляду Геннадій Оніщенко. За його словами, у сирі виявилося велика кількість пальмової олії, а за російським техрегламентом сир з такою олією повинен називатися "сирним продуктом".

Оніщенко додав, що рослинні компоненти при виробництві сиру в Україні використовуються "безконтрольно". Він також навів статистику, згідно якої за десять місяців до Росії було привезено близько 55,5 тисячі тонн українського сиру.

Поставки сиру в Росію здійснюють більше 20 українських заводів. За словами Оніщенка, особливі претензії у Росспоживнагляду до сирів "Пирятинського сирзаводу", "Великобурлуцького сироробного заводу" і Звенигородського сироробного.

Це вже друга заява, яку головний російський санітарний наглядач зробив протягом останніх днів. На початку року глава Росспоживнагляду заявив, що Росія може вдатися до обмежень на ввезення української продукції, якщо Верховна Рада прийме законопроект про те, що контроль за продовольчими товарами буде переданий ветеринарній службі. За словами Оніщенка, з травня 2012 контроль за товарами з сусідньої країни буде посилений, після чого і буде прийматися рішення про обмеження імпорту. Крім того, Оніщенко побачив у реформі "визнання громадянина Україна твариною".

У відповідь глава українського МЗС Костянтин Грищенко порадив Оніщенко вибачитися і зазначив, що реформа санітарно-епідеміологічної та ветеринарної служби проводиться за європейськими зразками. У Партії регіонів визнали виступ глави Росспоживнагляду "образливою провокацією".

Варто також згадати, що "продовольчі" претензії до України відбуваються на фоні газових претензій. 11 січня президент Росії Дмітрій Мєдвєдєв вчергове лякав Україну тим, що "в Росії існують різні можливості для того, щоб "Газпром" поставляв газ в Європу". На тій же зустрічі голова "Газпрому" Міллер поскаржився Мєдвєдєву, що Україна збирається в 2012 році скоротити закупівлі російського газу - з 52 до 27 мільярдів кубометрів. На це Мєдвєдєв дав зрозуміти, що вимагатиме від української сторони або сплати штрафу за непридбаний газ, або ж "пропозицій у рамках українсько-російських газових переговорів".

Не повинно бути і одного відсотка сумнівів: за претензіями Оніщенка до України нема ніякого іншого змісту, окрім економічного та політичного тиску. Оніщенко, до речі, не вперше виступає в цій ролі, а Росія не в перший раз обмежує поставки продовольчої продукції з території сусідніх країн. Так, в 2007 році були значно обмежені поставки з тієї ж України, а в 2009 році Роспотребнадзор розгорнув "молочну війну" з Білоруссю. Можна згадати, як перед війною із Грузією Оніщенко знайшов у мінералці "Боржомі" фекальні води, назвав грузинські вина підробкою і заборонив ввезення цієї продукції до Росії.

Зараз той же арсенал використовують по Україні. Причина одна: Росія хоче відібрати українську газотранспортну систему, причому на таких умовах, які не прийнятні навіть для проросійського Януковича. І тому Янукович отримає від своїх російських друзів по повній програмі - так, як не отримували ні Ющенко, ні Тимошенко. Чому? Тому що з ворогами ще можна бути обережним, а з лакеями не церемоняться.

економіка україна росія

Знак гривні
Знак гривні