До глобальної катастрофи - п'ять хвилин? (на годиннику Судного Дня)

Хвилинну стрілку так званого годинника Судного дня (Doomsday Clock) 11 січня 2012 перевели на одну хвилину ближче до півночі, повідомляє журнал Bulletin of the Atomic Scientists, який встановлює показання циферблата. Північ на годиннику Судного дня символізує початок глобальної катастрофи. Зараз годинник показує 23:55.

Минулого разу хвилинна стрілка годинника переводилася в січні 2010 року. Тоді вчені перевели стрілки на годиннику на одну хвилину назад, визнавши, що світові лідери роблять достатньо зусиль для протистояння глобальним загрозам.

Тепер, наголошується в заяві Bulletin of the Atomic Scientists, ця тенденція "багато в чому зупинилася або пішла в зворотному напрямку". З цієї причини стрілка годинника і переведена на одну хвилину вперед.

Годинник Судного дня був запущений у 1947 році вченими Чиказького університету. Спочатку під "глобальною катастрофою" мали на увазі початок ядерної війни, проте в останні роки до переліку основних загроз потрапили глобальне потепління і розвиток нанотехнологій, здатних завдати непоправної шкоди планеті.

У момент запуску в 1947 році годинник показував 23:53. З тих пір стрілки пересували двадцять разів.

акція

Знак гривні
Знак гривні