Створено найлегший у світі матеріал: міцний як сталь і в сто разів легший за пінопласт

Ця неймовірна розробка може мати революційні наслідки для техніки нового покоління: від надсекретних літаків до звичайних автомобілів. Матеріал, створений ученими Каліфорнійського інституту технологій, HRL Laboratories та університету Каліфорнії-Ірвайн - це просторова металева "сітка", сплетена з нікелевих трубок, у 1000 разів тонших за людську волосину. Завдяки цьому він на 99,99% він складається з повітря.

"Плетінка", що має товщину приблизно в листок паперу, має унікальні властивості. Наразі це найлегший із отриманих людством матеріалів: за цим показником він перевищує т.зв. аерогелі та інші надлегкі піноматріали. При цьому матеріал має міцність сталі, а крім цього, він здатний відновлювати первісну форму на 99% після того, як його стиснуть на 50%.

Не менше, ніж властивості "мікросітки", вражає технологія її виготовлення. На початку матрицю з мікроотворами помістили в рідкий мономер, після чого освітили її ультрафіолетовим промінням. Під його впливом мономер почав полімеризуватися (тверднути). При цьому його фізичні властивості міняються так, що він стає здатним проводити світло - на кшталт оптичного світловолокна. Таким чином, із кожного отвору "відростає" дуже тонка "ниточка", яка в процесі "росту" переплітається з іншими полімерними "ниточками", утворюючи складну тривімірну структуру.

Після того, як пластикова основа готова, залишки рідкого мономеру видаляють за допомогою розчинника. Після цього основу поміщають у нікель-фосфоровий розчин. Під дією каталізатора тонкий шар нікель-фосфорового сплаву відкладається на поверхності полімерних "ниток". На фінальному етапі пластик розчиняють гідроксидом натрію, і отримують матеріал з аналогічною геометрією, але утворений переплетеними порожнистими нікель-фосфоровими трубочками.

Зрозуміло, що наразі про масове виробництво такого матеріалу не йдеться: найраніше він може з'явитися у військовій чи аерокосмічній техніці США. Однак у перспективі такі "плетінки" здатні замінити сталь всюди, де потрібна легкість, міцність та здатність відновлюватися після деформацій.

наука технології

Знак гривні
Знак гривні