В Росії з учорашнього дня горить атомний підводний човен

Стратегічний ракетоносець «Єкатеринбург», на якому в минулий четвер почалася пожежа, може повернутися в бойовий склад Північного флоту не раніше, ніж через кілька місяців, але не виключено, що його утилізують.

Пожежа на "Єкатеринбургу", який ремонтувався в сухому доці міста Росляково (Мурманська область), почалася 29 грудня, і на даний час її загасити не вдається. Імовірно, від ремонтних робіт загорілася опалубка, а вже від неї - захисний протирадіолокаційний гумовий шар на корпусі АПЛ. Наразі відомо, що від отруєння димом постраждало принаймні 9 осіб.

Тільки що глава МНС Росії Сергій Шойгу оголосив про те, що на ліквідацію пожежі може знадобитися ще п'ять-шість годин. За його словами, корпус підводного човна продовжує охолоджуватися водою.

«В секунду подається на корпус до 200 літрів води, - підкреслив глава МНС. - Динаміка ситуації позитивна, обстановка на АПЛ стабілізується».

Атомний стратегічний підводний човен К-84 «Єкатеринбург» (проект 667БДРМ) було закладено на стапелях «Севмашпредприятие» 17 лютого 1982 року. До складу ВМФ субмарина введена 30 грудня 1985 року. У період експлуатації з 1985 по 1996 роки пройшла понад 90 тисяч миль в підводному положенні.

У листопаді 1996 року субмарина прибула на МП «Зірочка» для проведення середнього ремонту та 24 березня 1998 прийнята в роботу.

У лютому 1999 року за наказом головкому ВМФ АПЛ присвоєно найменування «Єкатеринбург». У 2003 році субмарина знову була передана ВМФ Росії і увійшла до складу Північного флоту.

В даний час АПЛ проекту 667БДРМ є основою морської складової стратегічних ядерних сил Росії.

Не виключено, що після пожежі "Єкатеринбург" поріжуть на брухт. «Зараз, коли роботи з ліквідації наслідки пожежі на АПЛ ще не завершені, говорити про точні терміни відновлення« Єкатеринбургу» поки передчасно. Однак, судячи за масштабами пожежі, можна стверджувати, що на це буде потрібно не один місяць», - сказав співрозмовник агентства Інтерфакс.

За його словами, «не можна виключати, що АПЛ «Єкатеринбург» буде виведена з бойового складу флоту і утилізована».

«Спеціально створена комісія проведе детальні дослідження конструкції, а також усіх агрегатів і систем атомного підводного човна, які постраждали під час пожежі. За результатами висновків комісії буде прийнято рішення про доцільність її відновлення і подальшої експлуатації », - сказав співрозмовник агентства.

Він пояснив, що в результаті тривалого впливу високих температур ряд конструкцій АПЛ могли втратити свої характеристики і потребуватимуть заміни.

«Якщо такі пошкодження виявляться масштабними, то з економічних міркувань відновлення субмарини стане просто недоцільним», - пояснило джерело.

армія пожежа аварія росія

Знак гривні
Знак гривні