Тенденція, однако: у самопроголошених проросійських державах вибирають антикремлівських кандидатів

Центральна виборча комісія невизнаної Придністровської Молдавської республіки офіційно оголосила про обрання президентом колишнього спікера парламенту 43-річного Євгена Шевчука. Він набрав 73,88% голосів виборців. Суперник Шевчука, нинішній спікер парламенту Анатолій Камінський здобув 19,67% голосів.

Напередодні виборів Кремль зробив відкриту ставку на Камінського: той кілька разів приїжджав до Москви для консультацій і був прийнятий у тому числі тодішнім главою адміністрації президента Росії Сергієм Наришкіним, який назвав його представником «нової політичної сили» в республіці.

У першому турі виборів Шевчук і Камінський набрали найбільше голосів і випередили чинного президента Придністров’я Ігоря Смирнова, який посів лише третє місце й вибув із подальшої боротьби. Однак у другому турі кремлівський протеже зазнав розгромної поразки. У його штабі вже заявили, що визнають результати виборів, бо розрив між кількістю набраних голосів занадто великий, щоб його оскаржувати.

Нагадаємо, Придністров'я оголосило про відокремлення від Молдови в 1990 році. За цим пішов збройний конфлікт, який був припинений після втручання російських військ. Самопроголошена республіка отримала де-факто незалежність від Молдови, на міжнародному рівні вона визнана не була. Росія офіційно не визнає незалежності Придністров'я, але надає республіці економічну та військову підтримку. Однак навіть у таких історично проросійських анклавах виникає невдоволення кремлівськими "гауляйтерами".

Показово, що це вже вдруге за останній місяць проросійське самопроголошене утворення голосує проти кандидата в президенти, що отримав схвалення Кремля. Місяць тому на виборах у Південній Осетії, яка отримала фактичну незалежність від Грузії внаслідок збройної інтервенції Росії, перемогла Алла Джиоєва, а не прокремлівський кандидат Олександр Бібілов. Перемога Джиоєвої була скасована чинною владою Південної Осетії, що призвело до масових акцій протесту. Наразі все, що вдалося Джиоєвій - це добитися, щоб їй дозволили брати участь у нових виборах, які відбудуться навесні.

вибори кремль придністров'я

Знак гривні
Знак гривні