Клюєви встановили в Криму другу сонячну електростанцію на 80 мегаватт. Українцям це коштуватиме 51 мільйон євро щороку

Сьогодні австрійська компанія Activ Solar GmbH, яку пов'язують з Андрієм та Сергієм Клюєвими повідомила про черговий здобуток в царині сонячної енергетики. В селищі Перово (Крим) було завершено останньої, четвертої серії сонячної електростанції, потужністю в 20 мегаватт. Загальна потужність СЕС Перово склала 80 мегаватт.

В попередньому місяці Activ Solar оголосила про завершення іншої сонячної електростанції (СЕС) на 80 мегаватт, що розташована в Охотніково (Крим). Таким чином, лише за цими двома проектами сумарна потужність уведених в експлуатацію сонячних потужностей сягнула 160 мегаватт. Це велика цифра: для прикладу, весь Китай в 2010 році встановив тільки 400 мегаватт, Франція - 500 мегаватт.

Прикметно також і те, що перший сонячний парк, збудований Activ Solar в Криму у вересні 2010 року, мав потужність лише 2,5 мегаватт. Таким чином, лише за рік і лише по цих двох найбільших проектах компанія збільшила обсяг сонячних потужностей у 64 (!!!) рази.

Настільки високі темпи пояснюються двома причинами. Перша - це дуже сильне здешевшання вартості сонячних панелей, які генерують електроенергію - з 1,8 до долара і менше за ватт поружності. А друга причина - це надзвичайно високий навіть по мірках розвинених країн пільговий "зелений" тариф, за яким енергокомпанії зобов'язані купувати енергію в таких сонячних проектів, - 505,09 коп за квт-год без ПДВ (63 центи). Для порівняння, українські промислові споживачі платять за кіловатт-годину 67,10 та 87,62 коп (відповідно, перший і другий класи напруги). Ще одне порівняння - в Німеччині, світовому лідеру з сонячної енергетики, яка має одні з найвигідніших зелених тарифів, з січня 2012 року зелений тариф для сонячних електростанцій буде зменшено з нинішніх 28.74 до 24.43 євроценти. Натомість український тариф у євроцентах (48.42 євроценти) перевищуватиме німецький у ДВА РАЗИ.

За повідомленням Activ Solar, чотири черги "Перово" будуть щорічно виробляти 106 мільйонів кіловатт-годин електроенергії. Неважко підрахувати, що ця енергія обійдеться її покупцям у 66 мільйонів 678 тисяч доларів (51,3 мільйони євро).

Вартість сонячних електростанцій аналогічної потужності під ключ у Німеччині в 2011 році становили близько 2 євро за ватт потужності, у США - близько 3 доларів за ватт потужності. Таким чином, вартість СЕС Перово мала б скласти близько 160 мільйонів євро. Заробляючи на рік 51,3 мільйони, вона окупилася б трохи більше ніж за ТРИ РОКИ. Для енергетики це неймовірні терміни окупності.

Якщо врахувати те, що в Україні вартість робіт значно нижча ніж у Німеччині, а проекти із сонячної енергетики "під патронатом Клюєвих" користуються максимальним сприянням влади (і мінімальними затратами на інфраструктуру), то висновок буде очевидним - ці сонячні проекти можна називати не сонячними, а золотими. Звісно, для тих, кому платять за електроенергію по таких астрономічно високих тарифах.

екологія економіка енергетика

Знак гривні
Знак гривні