Доля енергетичної незалежності України вирішиться сьогодні вночі під Москвою

Зустріч Президента України Віктора Януковича і його російського колеги Дмитра Медведєва, головною темою якої стануть перемовини по ціні на газ, може відбутися сьогодні вночі. Про це повідомили джерела в оточенні російського Президента.

Перед цим з'явилося повідомлення про те, що зустрічі Медведєва з Януковичем не буде. "Денна зустріч Дмитра Анатолійовича (Медведєва) з Януковичем була скасована через те, що у нашого Президента на цей час була вже запланована зустріч з представниками силових структур. Можливо, зустріч Президентів відбудеться сьогодні вночі, коли до Москви повернеться Володимир Володимирович (Путін)", - сказало джерело.

Президент України Віктор Янукович відбув з робочим візитом до Російської Федерації сьогодні вранці. Формальним приводом є участь у ювілейному, 20-му засіданні Ради глав держав-учасниць Співдружності незалежних держав (СНД), на яке Януковича офіційно запросив Мєдвєдєв. Однак ні для кого не є секретом, що головною темою кремлівського вояжу Януковича та Азарова є газ.

Перебіг подій викликає велику тривогу: наразі вони розвиваються в класичній для Кремля манері "гойдалки" - коли обнадійливі сигнали змінюються підкресленим ігноруванням, що межує зі зневагою. Напередодні зустрічі цей "кремлівський маятник" знаходився в негативній фазі: так, 12 грудня голова правління "Газпрому" Олексій Міллер після зустрічі з міністром палива, енергетики та вуглепрому Юрієм Бойком заявив, що "Газпром" і "Нафтогаз" не підпишуть угоду про нові ціни на російський газ для України до кінця грудня 2011 р. "Новорічних подарунків не буде" , - зазначив тоді Міллер.

Наразі умови, які Кремль висуває до України, є для нас вкрай невигідними. Це, зокрема, передача управління газотранспортною системою до спільного консорціуму, причому Росія проти участі в ньому третьої, "європейської" сторони. На цьому апетити Кремля не обмежилися - Росія хоче отримати доступ до розподільчих мереж, тобто, до продажів газу безпосередньо споживачам. Окрім того, до України висунуто політичні вимоги - зокрема, зупинка процесів економічної інтеграції до ЄС та вступ натомість до Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану.

Імовірно, що частина цих вимог є блефом, від якого Кремль готовий відмовитися. І існує дуже велика небезпека того, що Україна може вдруге наступити на "харківські граблі" - коли нібито поступка Росії стосовно ціни на газ насправді призвела до погіршення ситуації через кілька років. Якщо харківська ситуація повториться сьогодні вночі Горках, це може коштувати Україні не просто дорогого газу, а втрати енергетичної та економічної незалежності.

газ україна росія

Знак гривні
Знак гривні