Аварійна АЕС на Фукушимі нарешті остаточно вимкнена

Через 9 місяців після руйнівного землетрусу та цунамі Японія нарешті змогла повністю зупинити реактори на аварійній АЕС "Фукушіма", де сталася найбільша з часів Чорнобиля атомна аварія із розплавленням активних зон відразу трьох реакторів.

Прем'єр-міністр Йошихіко Нода повідомив, що станція перебуває у стані т.зв. "холодного вимкення". Це означає, що температура води, якою охолоджують паливні стрижні, перебуває нижче точки кипіння, а радіаційне випромінювання від реакторів не вище одного мілізіверта на рік.

У квітні компанія Tokyo Electric Power [Tepco] повідомила про наміри стабілізувати реактори до кінця року, однак уперше понизити температуру води нижче точки кипіння вдалося лише у вересні. Зараз температура всередині реакторів 1-3, які були розплавлені через вихід з ладу систем охолодження, становить від 38 до 68 градусів за Цельсієм.

Третій блок (праворуч), та четвертий. Вид зі сторони моря

У Tepco вважають це важливим етапом, проте зазначають, що атомна криза на Фукушимі далека від завершення. Уряд прийняв рішення, що роботи із вилучення розплавленого палива у реакторах почнуться не раніше, ніж через десять років. Трохи раніше - протягом наступних двох років - буде вилучено відпрацьоване пальне із чотирьох басейнів, де воно зберігалося і де через відсутність належного охолодження також сталися вибухи.

Крім цього, треба буде знайти спосіб очистити та утилізувати 90 тисяч тонн радіоактивної морської води, якою охолоджували реактори.

Навіть "холодна" АЕС загрожує новими інцидентами, пов'язаними з викидами радіації в море та атмосферу. Раніше в грудні Tepco повідомила про те, що через тріщину в стіні реактора до моря витекло близько 45 тонн високорадіоактивної води.

Не менш небезпечним є ризик інших землетрусів і цунамі - якщо від цього постраждають імпровізовані системи охолодження на Фукушимі, нова криза неминуча.

У четвер офіційні особи повідомили, що на ліквідацію АЕС та знезараження площ (930 квадратних миль, це приблизно площа Люксембургу) може піти до 40 років.

Уряд має намір переглянути евакуаційну ситуацію: наразі були виселені понад 80 тисяч мешканців у радіусі 20 км від АЕС. Їх змусили покинути домівки через кілька годин після цунамі 11 березня, а тим, хто мешкав найближче, повідомили, що там, де вони жили, ніхто не житиме протягом наступних десятиліть.

японія аварія аес

Знак гривні
Знак гривні