Помер Борис Черток

У Москві на 100-му році життя помер академік РАН учений-конструктор Борис Черток - один з батьків радянської космонавтики, багаторічний заступник Корольова та автор унікальної книги мемуарів "Ракеты и люди".

Борис Черток народився в 1 березня 1912 року в місті Лодзь Російської імперії. Ще юнаком почав працювати над найсучаснішими на той час технологіями зв'язку в авіації: зокрема, готував радіосистему для чотиримоторного літака ДБ-А (чотири світові рекорди дальності польоту з вантажем).

У 1940 році закінчив Московський енергетичний інститут. Під час війни був одним з розробників першого радянського ракетного літака БІ-1.

Майбутні творці радянської космонавтики в Німеччині (1946 рік). Перший зліва - Корольов, третій зліва - Черток.

У період з 1945 по 1946 роки працював у Німеччині, де вивчав ракетну техніку. Саме там познайомився із майбутнім конструктором ракетної техніки С.П.Корольовим.

У 1946 році переведений в знамените НДІ-88 (головним конструктором якого був Сергій Корольов) на посаду заступника головного інженера та начальника відділу систем управління. Будучи заступником Корольова та одним із членів ради головних конструкторів, брав безпосередню участь у створенні систем управління для космічних апаратів - від супутників телевізійної трансляції до автоматичних місячних станцій.

Все своє життя Борис Черток присвятив розробці систем управління космічними апаратами і ракетами. Він є автором і співавтором більш ніж 200 праць та монографій, багато з яких були довгі роки засекречені. У 90-х роках він випустив серію монографій "Ракети і люди" про історію космічної галузі в СРСР.

За свої заслуги Борис Черток був удостоєний безлічі нагород, в тому числі, ленінської премії, ордени Червоної Зірки та ордена "За заслуги перед Вітчизною". Наразі вирішується питання про час і місце церемонії прощання.

Із смертю Чертока пішла ціла епоха, але значна частина її назавжди збережеться в написаному ним чотиритомнику "Ракети і люди". Ці мемуари - унікальне джерело правдивої та детальної інформації про те, як народжувалася та розвивалася космічна техніка. Так було за життя Чертока, так залишиться і після його смерті

наука пам'ять космос

Знак гривні
Знак гривні