У Південній Осетії розпочалася кольорова революція

Прихильники екс-кандидата в президенти Південної Осетії (частина Грузії, де діє проросійський сепаратистський режим) Алли Джиоєвої заповнили всю центральну площу міста Цхінвалі. Люди заявили, що не мають наміру розходитися і залишатимуться на площі всю ніч. Вони ставлять намети і розпалюють вогнища.

Політична ситуація в Південній Осетії загострилася наприкінці листопада в ході президентських виборів. Маріонеткова "держава" повністю перебуває під російським впливом, тому очікувалося, що переможцем на виборах буде названо главу МНС республіки Анатолія Бібілова, який користується підтримкою в російському керівництві.

Однак сталося інакше. У другому турі президентських виборів, що відбувся 27 листопада, кандидат від опозиції Алла Джиоєва виграла у Анатолія Бібілова. І з дуже переконливим відривом - за неї проголосували 56%, а за Бібілова - лише 40%.

Правлячий режим Південної Осетії вирішив у будь-який спосіб скасувати вибори.Верховний суд, куди звернулися зі скаргою прихильники Бібілова, оголосив вибори недійсними (у суді при цьому заявили, що прихильники Джиоєвої допустили на виборах численні порушення). Рішення суду означає, що Джиоєва не має права балотуватися в новому турі виборів.

Джиоева продовжила боротися за свою перемогу. Вона оголосила себе обраним президентом і зажадала визнання з боку влади. Поки що екс-кандидату в президенти лише надали можливість подати скаргу до Верховного суду. Скаргу Джиоева подала, однак зазначила, що на позитивний результат не розраховує. "Я не сподіваюся, що її задовольнять. Занадто добре я знаю цей суд", - заявила вона.

Наразі тристоронні перемовини за участю Джиоєвої, чинним президентом Кокойти та представником окупаційної адміністрації президента Росії Сергієм Винокуровим закінчилися безрезультатно. Її прихильники, зібравшись на мітингу, оголосили, що він буде безстроковим. На даний час навколо сцени Літнього театру, змінюючи один одного, виступають представники опозиції, які критикують діючу владу. На площі з'явилося кілька наметів, польова кухня та імпровізована їдальня. Протестуювальники встановили на площі спеціальні металеві жбани, в яких розведений вогонь. Люди збираються навколо цих жбанів і гріються.

революція кавказ росія вибори протест

Знак гривні
Знак гривні