Суд заборонив чорнобильцям протестувати в Києві. Акції переносяться в регіони

Окружний адміністративний суд Києва заборонив організаціям "чорнобильців" проводити акції протесту в Києві, повідомив "5 каналу" представник громадського фонду інвалідів-чорнобильців В'ячеслав Бараник (Харків).

"Більше в Києві проводити акції такого масштабу Окружний адміністративний суд міста Києва не дозволяє. Плануємо йти законним шляхом. Кожному в своїх регіонах, тобто в Харкові, Донецьку, підключати всі групи, які тільки є. Тобто рахуються і діти війни, і інваліди війни , та інваліди інших груп. Підключати всі організації, які є, і спільно все-таки вимагати ", - сказав він.

Рішення суду, як стверджують "чорнобильці", суд ухвалив за позовом Київської міськдержадміністрації.

Як повідомлялося, у вівторок біля будівлі уряду пройшли масові протести "чорнобильців" і "афганців". У Маріїнському парку сталася сутичка між правоохоронцями та активістами організації "Ніхто крім нас".

Представники організації намагалися поставити намет, однак це місце було відразу ж оточене співробітниками спецпідрозділу "Беркут", які перешкодили цим діям.

Увечері в міліції повідомили, що в результаті акцій ніхто з протестувальників затриманий не був. Тільки щодо 49-річного жителя столиці, який нецензурно висловлювався, був складений один адмінпротокол. Також в міліції спростували поширену в деяких ЗМІ інформацію про застосування правоохоронцями сльозогінного газу.

Перенесення головного напрямку удару в регіони - вірний крок. Традиційно регіональні акції протесту вважалися другорядними - адже рішення приймають у столиці, столичне протестування може викликати найбільший резонанс тощо. Однак централізовані акції простіше заблокувати чи заборонити, вони від початку обмежені і кількісно, і територіально. Натомість масовий протест у регіонах значно важче "затиснути", людям простіше зібратися і прибути до місця акції, репресивні ресурси місцевої влади, як правило, слабші, а страх перед можливими наслідками вищий. Більше того, люди вчаться захищати свої інтереси на місцях, не сподіваючись на Київ.

пільги уряд протест

Знак гривні
Знак гривні