Білорусь отримала від Росії 80-доларову знижку на газ

Ціна для Білорусі за російський газ в I кварталі 2012р. становитиме 164 дол за 1 тис. куб. м., повідомив сьогодні прем'єр-міністр РФ Володимир Путін на засіданні президії уряду РФ. Це суттєво нижче, ніж 244 долари за 1 тис куб м, які Білорусь платила в 2011 році.

Причиною такої поступки білоруським братам став "інтеграційний коефіцієнт" - у зв'язку із вступом Білорусі до Митного союзу з Росією та Казахстаном "старший брат" погодився підтримати Білорусь, яка наразі має серйозні економічні та фінансові проблеми.

Однак ця підтримка аж ніяк не є безкорисливою благодійною допомогою: "Газпром" отримує 100% власності газотранспортної компанії "Белтрансгаз". Таким чином, усі транзитні потужності через територію Білорусі віднині перебуватимуть під абсолютним контролем Росії.

Натомість "інтеграційна знижка" на газ має часове обмеження - до 2014 року. Після цього Білорусь платитиме за тисячу кубометрів т.зв. "рівнодохідну" ціну - тобто, без усяких знижок. Зрозуміло, що знижки теж можливі - якщо в Білорусі знайдеться на продаж те, що може зацікавити Росію.

Варто нагадати, що Україна також веде переговори з Росією щодо зниження ціни на газ. Наразі вони характеризувалися декількома послідовними "фальшстартами" у виконанні прем'єр-міністра Азарова: він кілька разів заявляв про те, що з "з Росією домовилися", після чого російська сторона без жодних політкоректних реверансів спростовувала його слова. Востаннє це сталося тиждень тому, коли у ЗМІ було "злито" інформацію про нібито існуючу домовленість про те, що Росія погодилася продавати газ Україні по 220-230 доларів замість 450-500 - ціни, яка випливає з чинних на даний момент російсько-українських газових контрактів. Росія вчергове заявила, що ніяких домовленостей щодо ціни немає.

Є іще одне питання: якщо білоруси заплатили за газову знижку здачею своєї газотранспортної системи та повним підпорядкуванням митної політики, то яку ціну Росія захоче від України?

газ білорусь росія

Знак гривні
Знак гривні