В США вшанували пам'ять жертв голодомору 1932-33 років

Жалобною церемонією у католицькому соборі Святого Патрика в Нью-Йорку українці Америки відзначили чергові роковини Голодомору.

Українці Нью-Йорка і кількох сусідніх штатів вщент заповнили величезний собор Святого Патрика. Католицький архиєпископ Тімоті Долан за вже усталеною традицію надав собор у розпорядження українців для проведення церемонії пам’яті жертв Голодомору – штучного голоду, створеного сталінським режимом на українській землі у 1932–33 роках. З Вашингтона прибув Олександр Моцик – посол України у Сполучених Штатах, також були на жалобній службі посол Юрій Сергеєв, глава представництва України в ООН, і Сергій Погорельцев – генеральний консул у Нью-Йорку.

Жалобна служба відкрилася виступом хору «Думка». Присутні підвелися і овацією вітали архиєпископа Святослава Шевчука, молодого лідера Греко-католицької церкви в Україні і канцлера Українського католицького університету. Це його перший візит до земляків в Америці.

Промовці говорили про мільйони жертв Голодомору – трагедії, наслідки якої даються взнаки й нині. Вони порівнювали український голод із Голокостом – знищенням 6 мільйонів європейських євреїв гітлерівськими нацистами під час Другої світової війни.

Єпископ Антоній закликав світ пам’ятати Голодомор, щоб не допускати повторення злочинів комунізму й націонал-соціалізму.

Представник Білого дому зачитав послання президента Барака Обами про значення Голодомору як застереження людству.

"У той час як ми відзначаємо 20-у річницю незалежності України, що стала проявом сили духу та рішучості народу України, ми також згадуємо жертви, понесені 75 років тому під час катастрофічного голоду, який отримав назву Голодомор – або "смерть від голоду", - йдеться в заяві прес-секретаря.

"Ця жахлива трагедія, що сталася в результаті навмисного захоплення врожаю і господарств по всій Україні Йосипом Сталіним, була одним з найбільших злочинів комунізму", - наголошується в заяві.

За словами прес-секретаря Білого дому, "сьогодні американці приєднуються до народу України і українців по всьому світу, щоб згадати всіх, хто постраждав і поніс безглузду смерть внаслідок голоду, організованого людьми".

"США цінують дружбу між нашими народами і висловлюють свої глибокі співчуття з цього сумного приводу", - заявляє прес-секретар президента США.

Сенатор від Нью-Йорка Чарльз Шумер привітав присутніх, побажавши їм «доброго дня» українською мовою. Він підкреслив, що Сполучені Штати кровно зацікавлені в тому, щоб Україна була вільною й незалежною державою, що Конгрес і Білий дім високо цінують дружбу між двома країнами.

Законодавець нагадав, що наступного року у Вашингтоні буде споруджено меморіал жертвам Голодомору.

сша голодомор Церква

Знак гривні
Знак гривні