Японія створила найшвидший у світі суперкомп'ютер

Проект TOP500, який спеціалізується на рейтингах суперкомп'ютерів, 14 листопада оприлюднив свіжі результати. Перше місце зайняв суперкомп'ютер Kei, спільно розроблений компанєю Fujitsu Ltd та незалежною адміністративною організацією Riken.

Швидкість обчислень Kei сягнула 10,51 петафлопс (флопс розшифровується як "операція з рухомою точкою за секунду", відповідно, суперкомп'ютер може виконувати 10510000000000000 таких операцій за одну секунду). Вперше в історії було подолано символічний бар'єр у 10 петафлопс. Можна навести більш зрозуміле порівняння: потужність Kei еквівалентна 28 тисячам ігрових комп'ютерів Соні Плейстейшен 3.

Агенція Ніккей звертає увагу на те, що місця з 2 по 10 в рейтингу не зазнали змін, при цьому потужність цих комп'ютерів також не зросла. Так, друге місце займає китайський суперкомп'ютер Tianhe-1А (2,566 петафлопс), третє - американський Jaguar з Національної лабораторії в Ок-Риджі (1,79 петафлопс). Таким чином, японці з Kei забезпечили вражаючий відрив від усіх конкурентів.

Суперкомп'ютер Kei складається з 68544 процесорів SPARC64 VIIIfx, кожен з яких має вісім ядер і працює на частоті 2 гігагерци. Вони "запаковані" у 672 шафи, кожна з яких містить 96 обчислювальних вузлів та 6 вузлів введення -виведення. Вузол складається з процессора та 16 гігабайт оперативної пам'яті. Суперкомп'ютер має складну систему водяногое охолодження: із споживанням електроенергії на рівні 9.89 мегаватт (це еквівалент 10 тисяч домогосподарств) відведення "відпрацьованого" тепла є критично важливим.

Що будуть обраховувати за допомогою цього обчислювального монстра? У першу чергу - глобальні кліматичні дослідження, метеорологічні процеси, моделі з попередження стихійних лих та медичні дослідження.

японія комп'ютери технології

Знак гривні
Знак гривні