До окупації Уолл-стрит приєдналися наркодилери та наркомани?

Оновлено: сьогодні вранці поліція знесла наметове містечко на площі Зукотті. До цього стало відомо, що в останній тиждень правоохоронці наполегливо радили бомжам Нью-Йорку їхати в наметове містечко, де можна зігрітися вночі і отримати безкоштовне харчування, таким чином значно ускладнюючи діяльність жителів - учасників протестів.

У наметовому таборі в Зуккотті-парку (Нью-Йорк) - головному осередку акції "Окупуй Уолл-стрит" - поширюється наркоманія та наркоторгівля. З словами 27-річного медика-добровольця Пола Кострі, у кількох наметах на задвірках табору живуть драг-дилери, які продають наркотики в асортименті від марихуани до кокаїну з героїном.

"У нас тут з'явилися власні наркобарони, на жаль", - розповів Кострі. "Ми знаємо, з яких наметів вони торгують, і робимо все можливо, щоб дати цьому раду". Але, зазначає він, Зуккотті-парк є мікрокосмом Нью-Йорку в цілому - разом із людьми, що мають проблеми з наркотиками, та людьми, які на цьому заробляють.

Ед Мортімер, один з "вуличних медиків", який регулярно бере участь у масових акціях протесту, надаючи медичну допомогу протестувальникам, також розповідає про проблеми з алкоголем та наркотиками в таборі. "На території не можна пиячити чи вживати наркотики. Коли ми це бачимо, то намагаємося переконати цих людей піти, бо це може зашкодити рухові". Вживання та торгівля наркотиками може дати привід поліції до ліквідації табору". Окрім цього, до протестувальників приєднуються бездомні та люди з психічними хворобами.

Добровольці-медики намагаються зарадити ситуації. За словами Мортімера, людей у сильному стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння не просто випроваджують з території, а доправляють до медичного намету, де про них дбають волонтери, намагаючись переконати, що вживання наркотиків та алкоголю шкодить акції. Наразі клієнтів із станом, що загрожував їхньому здоров'ю, не було, однак кількох довелося відправити до лікарні. Один з цих випадків набув розголосу в ЗМІ - "клієнт" обпився сиропу від кашлю (у великих дозах має галюциногенний ефект), лікар, який його "прийняв", кваліфікував це як передозування, а в медіа розцінили цю ситуацію, як передозування героїном.

Аналогічні нарко-ситуації виникають і в інших місцях проведення акцій "окупантів". Так, учасниця акції "Окупуй Ванкувер", 23-річна Ешлі Гуг, померла від передозування кокаїну. У Торонто був госпіталізований молодик у стані передозування, за словами лікарів, його життю нічого не загрожує. Також є інформація про непоодинокі випадки арештів учасників акції, які мали при собі наркотики.

наркотики протест

Знак гривні
Знак гривні