Сьогодні в Італії рятуватимуть економіку, завтра - відправлятимуть Берлусконі у відставку

На п'ятницю заплановане голосування сенату Італії про схвалення або відхилення антикризових заходів, яких від третьої за величиною економіки Європи вимагає Євросоюз. Якщо ці заходи будуть схвалені сенатом і підтверджені нижньою палатою, наступним кроком стане відставка прем'єра Сільвіо Берлусконі.

Імовірно, що головою наступного "технократичного уряду" стане Маріо Монті, колишній єврокомісар. Перемовини про це ведуться.

У четвер Італія продала державні облігації на суму 5 мільярдів євро. При цьому відсоток виплати по них є критично високим - 6.087%. Країні буде вкрай важко виплатити такі високі борги, а не позичати гроші вона не може - бо нема чим розплачуватися з боргами поточними. Показово, що позичання коштів під 7% такими країнами, як Італія, Ірландія та Португалія, зрештою призвело до необхідності звертатися по допомогу до Євросоюзу.

Чинний прем'єр Берлусконі під час парламентських голосувань з приводу антикризових заходів у вівторок втратив підтримку більшості. Він пообіцяв піти у відставку, якщо обидві палати парламенту схвалять ці заходи. Сенатор Маріо Монті, відомий і авторитетний економіст, є найбільш імовірною кандидатурою нового очільника італійського уряду.

Якщо у суботу нижня палата парламенту проголосує за антикризові заходи, Берлусконі піде у відставку, а президент Італіі Неполітано зробить Монті формальну пропозицію сформувати уряд технократів.

Найголовніша задача для Італії - це мати змогу позичати гроші під прийнятні відсотки, при цьому забезпечивши вищі темпи економічного зростання. Наразі і по боргах, і по економічній ситуації справи не найкращі: державний борг складає 120% від італійського ВВП, а середні темпи зростання економіки протягом останніх 15 років не перевищували 0.75%.

італія економіка криза

Знак гривні
Знак гривні