Sharp встановив новий світовий рекорд ефективності сонячних батарей

4 листопада корпорація Sharp оголосила про те, що розроблений нею елемент сонячної батареї перетворює в електричну енергію 36.9% від сонячної енергії, яка на нього потрапила. Таким чином, встановлено новий світовий рекорд ефективності у сонячній енергетиці.

У 2009 році компанія вже створювала рекордні за ефективністю елементи з коефіцієнтом перетворення 35.8%. Через два роки цей рекорд було підвищено на 1.1% - для галузі це дуже високий показник.

Ячейка-рекордсмен, про яку йде мова, має невелику площу (приблизно 1 на 1 см), та складається з трьох шарів, накладених один на одного: фосфід індію галлію InGaP (верхній шар), арсенід галлію GaAs (середній шар) та арсенід індію галлію InGaAs (нижній шар). Кожен із шарів цього "бутерброда" поглинає світло різної довжини хвилі, за рахунок чого зростає загальна ефективність комбінованої ячейки.

Цікаво, що новий елемент виготовлений за тією ж принциповою технологією, що і попередній. Спочатку шари послідовно відкладаються на субстраті з арсеніду галлію. Потім цей субстрат вилучають, а ячейку розміщують на новій "підкладці" з кремнію. Цей метод має назву "зворотнє відкладання". Компанії вдалося зменшити опір між шарами і за рахунок цього підвищити ефективність.

Sharp має наміри розпочати комерційне використання цієї технології в 2013 році - у сонячних батареях космічних апаратів. Однак у планах компанії - створення елемента сонячної батареї, який складатиметься із чотирьох шарів, матиме коефіцієнт ефективності вище 40% і при цьому коштуватиме на 90% менше, ніж існуючі зараз зразки. За оцінками фахівців компанії, такі елементи можна буде використовувати задля підзарядки електромобілів нового покоління - як допоміжне джерело енергії.

енергетика технології автомобілі

Знак гривні
Знак гривні