День протестів у Києві: штурм Ради, зламаний паркан, знепритомнілий беркутівець та побиті журналісти

3 листопада у Києві відбулися масові акції протесту підприємців та громадських організацій опозиційного спрямування. В тому, що день буде гарячим, напередодні не сумнівався ніхто: тон подіям задали чорнобильці, які 1 листопада під час своєї акції повалили кілька секцій паркану навколо Верховної Ради та прорвалися під її стіни.

Зранку все виглядало порівняно спокійно: за даними міліції, під Верховною Радою України зібралося близько 1 тисячі осіб. На той час їх було чи не менше, ніж бійців спецпідрозділу МВС «Беркут» та Внутрішніх військ, які зосередилися в парку та навколо Ради.

Станом на 11 ранку кількість протестувальників зросла до 3 тис. осіб, почали прибувати люди з регіонів.

По одинадцятій ситуація загострилася: учасники акції знову зламали огорожу і прорвалися впритул до Верховної Ради. Однак там на них чекав спецназ. Станом на 11: 45 правоохоронці, які кількістю значно переважали учасників акції, потрійним кордоном відтіснили ту частину протестувальників, яка опинилася на подвір’ї Верховної Ради назад, за паркан.

У сутичках з'явилися постраждалі - як зі сторони протестувальників, так і серед правоохоронців.

Правоохоронці продовжують відтісняти учасників мітингу від будівлі парламенту у Маріїнський парк. Один з бійців спецпідрозділу міліції «Беркут» втратив свідомість і впав, але колеги підхопили та винесли його з натовпу. Причиною, як повідомили згодом, нібито став удар кастетом. Інший постраждалий – боєць спецпідрозділу «Беркут», якого вдарили у брову, лікарі наклали йому декілька швів.

Під час акції протесту біля Верховної Ради постраждали представники ЗМІ.
Про це повідомив кореспондент газети "Коммерсантъ. Украина" Валерій Кучерук, пише "Телекритика".

За його словами, правоохоронці, незважаючи на те, що журналісти і фотографи показували медійні посвідчення, грубо відтісняли їх разом з натовпом протестувальників, переступаючи через людей, які впали на землю. Зокрема, фотографа Максима Требухова били по ногах, він впав, вдарився головою і забив ребро.

Фотограф Требухов особисто підтвердив, що постраждав під час акції.
"У мене як мінімум тріщина ребра. Правоохоронці брутально поводилися з представниками ЗМІ. Я бачив, як вони били їх ногами, били по камерах, зокрема пошкодили камеру РІА "Новости". Це при тому, що ми наголошували, що представляємо ЗМІ і показували їм свої посвідчення", - сказав він.

Приблизно в цей же час проходила акція протесту автомобілістів "АвтоМайдан"
Автоколона у складі понад 50 автомобілів, прикрашених прапорами організації "Вперед!", рухалася по вулиці Грушевського від Європейської площі до станції метро "Арсенальна". ДАІшники намагалися перешкоджати автомобілістам: вони зупиняли машини, виписували протоколи про адмінпорушення за подачу звукового сигналу та зупинку в неналежному місці.

Приблизно по першій годині частина протестувальників (орієнтовно 300 осіб) прийшла під Адміністрацію президента. Вони прийшли на вулицю Банкову з боку вулиці Інститутської. Пікетувальників зупинив кордон з бійців спецпідрозділів МВС на відстані близько 100 м від входу до Адміністрації Президента.

Підприємці вимагають від Януковича заветувати внесені Верховною Радою зміни до Податкового кодексу та забезпечити запровадження реальних механізмів полегшення роботи для малого і середнього бізнесу. Один із організаторів акції нагадав, що в разі невиконання владою вимог підприємців вони мають намір 1 грудня організувати всеукраїнський страйк. За його словами, якщо ж і такі заходи не принесуть результату, то «у нас залишається тільки один шлях – революція».

підприємці репресії протест

Знак гривні
Знак гривні