Космос пристрілюється до нашої планети. 8 листопада астероїд пролетить від Землі на відстані руки

Не встигли ми зітхнути з полегшенням, що американський супутник, упавши, нікого не прибив, та жахнутися з того, що сто років тому Земля ледь не зіткнулася з кометою, і от нова напасть. НАСА повідомила, що 8 листопада астероїд 2005 YU55 пролетить повз нашу планету на відстані, трохи меншій за відстань від Землі до Місяця. За космічними мірками це - рукою подати.

Астероїд 2005 YU55 - це дуже темний, майже сферичний об'єкт діаметром приблизно 400 метрів. Відстань, на яку він наблизиться до Землі, становитиме 324,6 тисяч кілометрів. Попри те, що орбіта цього астероїда "проносить" його поблизу від Землі, це вперше за 200 років він пролітатиме настільки близько. Більше того, це вперше в історії ми заздалегідь знаємо про наближення настільки великого космічного тіла.

Вчені радіють: отримано унікальну нагоду вивчити чуже космічне тіло, яке "саме прийшло" - не потрібно відряджати надзвичайно складні й надзвичайно витратні експедиції автоматизованих космічних станцій. Головним інструментом дослідження стане потужна 70-метрова антена Deep Space Network.

Ну а простим смертним можна зітхнути з полегшенням: протягом найближчих ста років 2005 YU55 не загрожуватиме Землі. А от 2028 року, за розрахунками, інший астероїд, 2001 WN5, пролетить повсз нашу планету на ще ближчій відстані - 0,6 дистанції до Місяця. Однак це ті небесні тіла, про які ми знаємо. А в історії вже були приклади, коли про близький проліт астероїда ставало відомо або напередодні, або під час події.

наука жах астрономія

Знак гривні
Знак гривні