Китайці запустили у космос другий компонент своєї орбітальної станції

Ракета-носій "Великий Похід" успішно вивела на орбіту Землі безпілотний космічний корабель Шенчжоу-8. Через два дні він має зістикуватися з попередньо запущеним модулем Tiangong 1, тим самим утворивши першу в історії Китаю орбітальну станцію.

Стиковка відбудеться на висоті приблизно 360 км над поверхнею Землі. До цього часу китайці не проводили орбітальних стиковок. На думку китайських офіційних осіб, якщо все пройде успішно, це відкриє перед країною нові можливості у галузі освоєння космосу. А саме - створення постійної орбітальної пілотованої станції.

Після стиковки буде перевірено, чи можливо створити й підтримувати у з'єднаних апаратах вологість і рівень тиску, які потрібні для нормального життя людей протягом тривалих періодів часу. У разі успіху наступного разу до "прото-станції" пристикуються ще два космічні апарати, і принаймні один із них буде мати космонавтів на борту. Є імовірність, що це будуть дві жінки, які таким чином стануть першими китаянками у космосі.

Маса майбутньої станції - всього 60 тонн - незначна порівняно з 400-тонною Міжнародною космічною станцією. Більше того, в Китаю наразі нема ракет, здатних виводити на орбіту "важкі" модулі. Однак, як каже китайське прислів'я, "шлях у тисячу лі починається з першого крока". Китайці цей крок вже зробили.

наука Китай космос

Знак гривні
Знак гривні